2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Egyéb X.kerület

Közlekedni tanulnak a gyerekek

Mintegy kétszázezer kisdiákhoz jut el a következő hetekben a közlekedés biztonságát segítő Közlekedő Kisokos. A kőbányai Szervátiusz Jenő Általános Iskola diákjai már november végén kézbe vehették a hiánypótló munkafüzetet.

Negyedikesek és ötödikesek tanulhatnak a kisokosból

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kezdeményezésére hamarosan minden általános iskola 4–5. osztályos tanulója kézhez kapja azt a hiánypótló munkafüzetet, amely összefoglalja és gyakoroltatja a gyalogos, illetve a kerékpáros közlekedés alapvető szabályait. A munkafüzet szemléletformáló módon segíti hozzá a gyerekeket ahhoz, hogy tudatos közlekedőkké váljanak, és ezáltal javuljon a közlekedési kultúra hazánkban − tájékoztatott az OrientPress Hírügynökség.


D. Kovács Róbert Antal személyesen vitte a Szervátiuszba a kiadványokat

− A gyalogos, kerékpáros és közösségi közlekedés szabályaival megismertető kiadványt joggal lehetne kőbányainak tekinteni, hiszen a Kőbányai Torna Klub gondozásában, közreműködésével született meg az alapötlet, amelyből a munkafüzet és a tanári segédlet létrejött − fogalmazott D. Kovács Róbert Antal polgármester, aki azzal folytatta, hogy a kerületi önkormányzat más eszközökkel is segíti a biztonságos közlekedés elsajátítását. Ilyen például az Óhegy parkban lévő KRESZ-park, ahol játékos körülmények között ismerkedhetnek a gyerekek a szabályokkal, illetve Kőbányán az óvódapedagógusok számára is indítanak kapcsolódó tanfolyamot.
− A nemzeti alaptantervben eddig is szerepelt a közlekedési alapismeretek oktatása, de ez hézagosan valósult meg – mondta el a Rádió Orientnek Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, hozzátéve, hogy igazán komoly háttéranyag nem állt rendelkezésre a pedagógusoknak. Ezen kívántak változtatni, hiszen egy 12 éves gyerek már biciklizhet az utcán önállóan, ugyanakkor nem biztos, hogy ismeri a közlekedési szabályokat. Külföldi példákat említve elmondta, Németországban, Franciaországban, Ausztriában ez működik, sőt kisebb vizsgát is tesznek a gyerekek.
A munkafüzet létrehozásában a Magyar Kerékpárosklubtól a Közlekedéstudományi Intézeten át az Országos Balesetmegelőzési Bizottságig sok szervezet vett részt, s az eredmény a világ bármely országában megállná a helyét. A munkafüzethez tanári kézikönyv is készült, melyet hamarosan szintén eljuttatnak a pedagógusokhoz. Beszélt arról is, hogy a kőbányai helyszín azért is fontos, mert a könyv szerzői a városrészhez kötődnek. Kiemelte: szándékuk szerint a jövőben a negyedik osztályos gyerekek már a tankönyvcsomag részeként megkapnák a Közlekedő Kisokost.
(Fotók: Teknős Gábor)
Címkék

Kapcsolódó Cikkek