EUR: 323,36 Ft
CHF: 290,72 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Zalaegerszeg

Kreativitás határok nélkül

Először a bicikli, aztán a motorozás, majd az autóversenyzés szerelmese lett a 26 éves Németh Ádám „Junior”, akinek nyolcéves álma valósult meg azzal, hogy saját kezűleg, bontott alkatrészekből, összerakta élete első versenyautóját.

A szerelem egy roncsderbin kezdődött a közeli Kustánszegen, barátai invitálták, az akkor még a műfajt laikusan ismerő Ádámot, és ő azonnal „megfertőződött”. Magával ragadta a hangulat, az érzés, a zaj, az átépített autók világa, a falusi pályán veszélyesen száguldó házilag átalakított, ütött, kopott kasznik varázsa.


Mint lapunknak elmondta, soha nem vonzották azok a versenyek, ahol a csillogás és a technika tökéletessége párosult, a hozzá tartozó puccos körítéssel. Mert ezek az autók valóban dübörögnek, gyakran kipufogó nélkül, becsövezve, behorpadva, a roncsderbiken a karosszéria valóban a karosszéria ellen küzd. Ádám rendszeresen, sőt fanatikusan járta az ilyen típusú versenyeket, megismerte a résztvevőket, jó tanácsaival segített ahol tudott, technikailag és autószerelésben egyaránt, a bíróknak, a versenyzőknek egyaránt, villanyszerelő-szakmájának tapasztalatait is felhasználva. Arra is volt példa, hogy műsort vezetett. Nyolc év után, egyszer csak ott találta magát a rajtvonalon, ki akarta próbálni a pályán is önmagát, amit kezdetben más autóival oldott meg, amíg fel nem építette a sajátját. Hajtotta a kalandvágy, ezért viszonylag olcsón vásárolt egy hibás Suzukit, majd egy másikat is, eredeti terve az volt, hogy a kettőből alkosson egyet. Csakhogy nem így lett, merthogy mindkét autó újjászületett. Aki ismeri Ádámot, nagyon jól tudja, hogy folyton szerel, kedveli a kihívásokat, az innovatív megoldásokat, ezért elképzelhetetlen volt számára, hogy ne legyen benne a saját kétkezi munkája a két 24 éves verdában, ami egy év után el is készült.

Ádámnak idén már több megmérettetése volt, az elején természetesen a kezdők tapasztalatlanságával, csupán több-kevesebb sikerrel szerepelt, majd szép lassan fejlődött, belejött a sportágba. Megtanulta, hogy a típus betegsége, az, hogy könnyen törik a dugattyú, azt, hogy legyen nála pótkerék, emelő, kiegészítő alkatrészek, hiszen bármi történhet. Idén már begyűjtött egy negyedik helyezést Rábatöttösön, nemrég pedig elsőként végzett Gércén, utcai szlalom, nem átépített autó kategóriában. Ádám csupán verseny előtt érzi a drukkot, közben már csak a feladatra koncentrál, félelem nincs benne, a fejében minden apró csavar, amit beépített az autóba úgy jelenik meg mechanikailag, mintha filmen vetítenék. De ha Lewis Hamilton esélyt adna rá, hogy beüljön az autójába, szívesen meghajtaná, de biztos, hogy a szerelői vénája nem hagyná nyugodni akkor sem. Erre vajmi kevés az esélye, ám az első győztes kupa idén ott lesz a karácsonyfa alatt!


Kapcsolódó Cikkek