EUR: 329,02 Ft
CHF: 300,58 Ft
2019. december 16., hétfő
Etelka, Aletta

Egyéb Győr

Különleges tárlat nyílt Mátyás királyról

A Mátyás-emlékév keretében a győri Káptalandombon nyílt kiállítás, amely a Mátyás király – mecénás és katona címet kapta. Érdemes megnézni ezt a különleges tárlatot, amely ingyenesen látogatható.

A Mátyás-emlékév célja közelebb hozni a XXI. század emberéhez történelmi nagyjainkat. A kiállítás anyagát az igazságos királyról, a reneszánsz uralkodóról Merényi Zoltán és Somodi András állította össze. Céljuk nem más volt, mint a ma emberének megmutatni a humanista uralkodót, aki megvédte Európát a török hadaktól.


Mátyás királyról szól a különleges kiállítás
Fotó: O. Jakócs Péter

Dr. Veres András megyés püspök köszöntőjében arra utalt, hogy Mátyásról mindenki fejében szép kép él az igazságos királyról. A megyés püspök szerint a tárlat címe provokáló, ezek a szavak (mecénás és katona) túlzóak.

– Ismereteim szerint Mátyás király saját hatalmának erősítése és vagyonának növelése érdekében igyekezett olyan politikai és egyházpolitikai lépéseket tenni, amelyekkel az egyházi javadalmakat a saját pénztárának gyarapítására fordította – kezdte dr. Veres András. – Igaz, hogy békés, nyugalmas időszakot teremtett az országban, de inkább hódítani akart, mint védeni az országot – idézte fel tanulmányait a püspök.


Dr. Veres András megyéspüspök köszöntötte a megnyitóra látogatókat
Fotó: O. Jakócs Péter

A Győri Hittudományi Főiskola rektora, dr. Reisner Ferenc a magyar király életútját elevenítette fel, többek között arról is beszélt, hogy mi határozta meg az életét, politikáját.

Csibi Krisztina, a Mátyás-emlékév rendezvényeit lebonyolító Magyarság Háza igazgatója arra hívta fel a látogatók figyelmét, hogy a Kárpát-medencét bejáró tárlat méretét tekintve kimagasló, anyagválasztásában különleges. Az installációkon a súlyos fémkapukba illesztett acél-, vörösréz és vászonkomponensek kombinációjában tárja elénk az ismereteket.

Még mindenki megtekintheti a különleges kiállítást!
Fotó: O. Jakócs Péter

Különleges a szövegét illetően is, hiszen nem a lexikális tudásra támaszkodik, hanem a tizenkilencedik századtól máig tartó időszakot reprezentáló, mostanáig együtt ritkán emlegetett szerzők – Bajcsy-Zsilinszky Endre, Berzeviczy Albert, Fraknói Vilmos, Kardos Tibor, Kubinyi András, Szathmáry László – szavaival, a történetmesélés előtérbe állításával jeleníti meg az igazságos király életének főbb motívumait.

A kiállítás nem a lexikális tudásra támaszkodik
Fotó: O. Jakócs Péter

A kiállítás szervezői bíznak abban, hogy hozzájárulnak a közép-európai népek és nemzetek közötti együttműködés elmélyítéséhez. A tárlat december 12-ig ingyenesen látogatható a Káptalan-házban (Káptalandomb 11.).

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.