2019. december 16., hétfő
Etelka, Aletta

Egyéb VIII.kerület IX.kerület

Lelki egészség a IX. kerületben

Pszichés problémák megismertetéséről és jogi útmutatásról is gondoskodik a Jog és Pszichológia szervezete, több előadásuk látogatható a kerületben. A szervezők azoknak szeretnének segíteni, akik lelki vagy jogi problémáik megoldásában akadtak el. 

Fantáziánkban a pszichopaták az amerikai filmek hidegvérű baltás gyilkosai, azt gondjuk, sohasem találkozhatunk hasonló emberekkel, pedig minden esély megvan rá. A Jog és Pszichológia A köztünk élő pszichopaták címet viselő előadása mélyebb betekintést nyújt a problémába.
Nem könnyű őket felismerni, de akár a túlságosan megnyerő szomszéd, a manipulatív főnök vagy a csábító szerető is lehet pszichopata. Lehengerlő énjükkel és kegyelmet nem ismerő, manipulatív játszmáikkal nemritkán komoly lelki sérüléseket képesek okozni, a legkisebb lelkiismeret-furdalás nélkül. Az ötlet, hogy a köztünk élő pszichopatákról lerántsák a leplet, vagy beavassanak a párválasztás pszichológiájába, esetleg a kapcsolatfüggőségről több információt juttassanak el az emberekhez, a Jog és Pszichológia szervezetének ötlete volt. Szerintük ugyanis fontos, hogy mindenkinek legalább egy kis rálátása legyen a jogi útvesztőkre és a pszichés zavarokra.

Lelki vagy jogi problémák megoldásában nyújthatnak segítséget az előadások/Képünk illusztráció

– Jogi doktorandusz és ügyvédjelölt voltam, amikor jött az ötlet, hogy az emberek egy folyóirat segítségével ingyen hozzáférhessenek olyan alapvető információkhoz, amelyek segítségével könnyebben boldogulnak az életben. Másfél évvel a folyóirat elindítása után kezdtünk el előadásokat szervezni – mondta dr. Kundrák Villő, a szervezet alapítója.

– Azért tartottuk szükségesnek az előadásokat, hogy az érdeklődők átfogó képet kaphassanak egy adott problémáról, elinduljanak az önismeret útján, vagy legalább tudják, melyik jogszabályhoz kell nyúlni, ha szükséges – mesélte a szervező, aki kiemelte, szeretné ha az emberek attól sem jönnének zavarba, ha pszichológustól kell segítséget kérniük. – Sajnos nagyon sokan kellemetlennek érzik, hogy különböző lelki eredetű problémákkal szakemberhez forduljanak. Félnek, mit szól majd a család, a közeli barátok vagy a szkeptikusabb ismerősök. Ezekkel az előadásokkal közelebb hozhatjuk a nézőkhöz a témákat és azokat a szakembereket, akikhez később fordulhatnak. Így rájönnek, hogy nincsenek egyedül, hiszen másoknak is vannak problémáik, és ezáltal mernek lépni.


A jópofa szomszéd, vagy a csábos szerető is lehet akár pszichopata

Kapcsolódó Cikkek

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.

 • Az úrhatnám polgár Pécsett

  December 6-án mutatták be  Moliere Az úrhatnám polgár című vígjátékát a Pécsi Nemzeti Színházban, Rudolf Péter rendezésében.

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.