2019. november 19., kedd
Erzsébet

Külföld

Lelőttek egy hópárducot egy brit állatkertben

Lelőttek egy hópárducot egy brit állatkertben, mert kiment a karámjából, melynek ajtaját a gondozói nyitva felejtették – közölte a nyugat-angliai Dudley Zoo pénteken.

Margaash, a nyolcéves hópárduc hím múlt hónapban, alkonyatkor sétált ki a karámjából, miután az állatkertet bezárták és látogatók már nem tartózkodtak bent – állt a Dudley közleményében.


Az állatkert dolgozói úgy vélték, “a biztonság érdekében nem volt más választásuk”, a nyugtatóinjekció túl hosszú idő múlva hatott volna.

A karám ajtaja a gondozók hibájából maradt nyitva, az eset után vizsgálatot rendeltek el – írta az állatkert.

“Dolgozóinkat lesújtotta a baleset. Igyekeztek rávenni Margaasht, hogy visszatérjen a karámjába, de nem jártak sikerrel. Mivel sötétedett és az állat a közeli erdők felé tartott, az állatorvos szerint a nyugtató injekció kilövése nem jelentett volna biztonságos megoldást” – magyarázta Derek Grove, az állatkert igazgatója.

Margaash egy másik brit állatkertben jött világra 2010-ben, majd egy hároméves hópárduc nősténnyel, Tajgával élt a Dudley-ben.

A vadonban mindössze hat ezer körüli hópárduc maradt a védelmükre szakosodott szervezet becslése alapján. A nagymacskák többsége Nyugat-Kína, Mongólia és más közép-ázsiai országok magas hegységeiben él.

Kapcsolódó Cikkek