EUR: 323,44 Ft
CHF: 290,88 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Belföld

Lévai Anikó: Az idén már Alíz unokám is besegít a sütésbe

Lévai Anikó jószolgálati nagykövetként 20 éve vesz részt az Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) munkájában és az adventi Szeretet. Éhség kampányban.

– Sokat tanultam arról, hogy kell okosan segíteni, és sokat megtudtam magamról is a munka során. A segélyezés az elmúlt két évtized alatt komoly szakmává fejlődött. Minden lépés átgondolt. Nem véletlen, hogy a Szeretet.Éhség kampányt évről évre az adventi időszakban hirdetjük meg, ilyenkor sokan nyitottabbak mások rászorultságát észrevenni. Az is jóleső tapasztalat számomra, hogy Magyarországon egyre többen, magánszemélyek, cégek, vállalatok segítenek szívesen – számolt be Lokál Extrának a jószolgálati nagykövet. Lévai Anikó hozzátette, ez a kampány az Ökumenikus Segélyszervezet egész éves munkáját segíti, a jövő évi lehetőségeket alapozza meg.


– Nem alkalmi, karácsonyi akció csupán, hanem a már megkezdett programjaink eredményes folytatásában segít. Az Ökumenikus Segélyszervezet tizennyolc intézményében folyik egész évben a munka: a családok átmeneti otthonaiban, a hajléktalanokkal vagy a szenvedélybetegekkel foglalkozó központjainkban. Azt szoktam mondani, nem kell ahhoz égszakadás, földindulás, hogy elköltsük a gyűjtésekből származó pénzt.

Lévai Anikó öt gyermek édesanyja, ebből négy leány, akikkel együtt gondoskodnak a családi asztalra kerülő ünnepi süteményekről.


Lévai Anikó unokájával

 

– A két nagyobbik lányomnak már saját családja, gyerekeik vannak. Nekik már ott kell helytállniuk, nem is féltem őket ettől. A két kisebbik lányom is ugyanúgy otthonosan mozog a konyhában, mint a nővéreik. Ügyesen főznek, sütnek. Mire ez a lap megjelenik, már biztosan elkészül egy-két adag mézes sütemény. A kezdés már megvolt, a karácsonyi vásáron az Ökumenikus Segélyszervezetnek a budapesti Szent István-bazilika előtt elkészült Adománypontja idén is két házikóból áll: az egyikben működő mézeskalácsszív-sütödében egészen karácsonyig váltják majd egymást a mézeskalács szíveket készítő önkéntesek: itt sütött, díszített Róza és Flóra, és természetesen Alíz unokám is besegített a díszítésbe – tudtuk meg Lévai Anikótól, aki immár három kislány nagymamája is.

– Bár a nagylányaimnak már saját családjuk van, de keresünk és találunk alkalmat arra, hogy együtt is készüljünk, és akkor a legnagyobb unokám, Alíz már biztosan tevékeny szereplője lesz a sütésnek. Az ilyen esték ezelőtt is mindig nagyon vidámak voltak, lisztesek és mézesek, és rendszerint titokzatos módon tűnt el viszonylag komoly mennyiségű sütemény. A vallatásnál az elkövetők mindig tele szájjal bizonygatták, hogy nekik ugyan fogalmuk sincs a rejtélyről.

Mézes zserbó, ahogy Lévai Anikó készíti

Hozzávalók: 

A  tésztához:

12 dkg méz, 10 dkg vaj, 0,5 dl tej, 2 tojás, 16 dkg cukor, fél citrom leve, 60 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 tasak vaníliás cukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, só

Elkészítés: A mézet a vajjal és a tejjel felforrósítjuk. A tojásokat kikeverjük a kristálycukorral és a citromlével, gyors mozdulatokkal a mézes keverékhez adjuk.

A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és egy csipet sóval. A tojásos-mézes keverékhez adjuk, fakanállal alaposan összekeverjük. Ragacsos keveréket kapunk, melynek tetejét elsimítjuk, és a keverőtálban hagyva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.

A sütőt előmelegítjük. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 4 rudat formálunk belőle. Liszttel beszórt két sütőpapírlap között egyenként kinyújtjuk. A felső sütőpapírlap a tepsi méretével legyen azonos. A „túlnyújtott” szegélyeket szabályosan körbevágjuk, a tésztalapot sütőpapírostól behúzzuk, beemeljük a tepsibe, a felső papírlapot eltávolítjuk. A tésztát 5-8 percig szép világosra sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni. Óvatosan bánjunk vele, mert törékeny!

Hozzávalók a krémhez:

1 tasak vaníliás puding, 3 dl tej, 20 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja, fél dl citromlé, fél dl rum, 20 dkg vaj

Máz: 20 dkg málna vagy ribizlilekvár, 20 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A krémhez a pudingport sűrű péppé főzzük a tejjel, tetejére szitálunk 1 evőkanál porcukrot, hogy ne bőrösödjön meg, és hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a narancs reszelt héját. A pudinghoz keverjük a citromlevet és a rumot, kanalanként összedolgozzuk a vajas krémmel.

A lekvárt felforrósítjuk. A legszebb, legsimább lapot tepsibe fektetjük, megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvár felével, a tetejére illesztjük a harmadik lapot, megkenjük a maradék krémmel, és betakarjuk a félretett, sima aljára fordított lappal, kissé lenyomkodjuk.

Egyenletesen megkenjük a maradék forró lekvárral, 20 percig szikkasztjuk. A csokoládét apróra vágjuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, a sütemény tetejére öntjük, és egyenletesen elkenjük, hagyjuk teljesen megdermedni. Lazán letakarjuk, legalább 2 napig hűvös helyen „érleljük-puhítjuk”.

Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt hosszú pengéjű késsel 5×5 cm-es négyzeteket, majd azok átlója mentén háromszögeket jelölünk be a máz tetején, és mindig csak annyit szeletelünk fel a tésztából, amennyi egy alkalommal várhatóan elfogy. Minél tovább áll, annál finomabb, puhább, porhanyósabb. Hűvös helyen, fóliadobozba zárva nagyon sokáig friss marad, szilveszterre is remek!

Kapcsolódó Cikkek