EUR: 323,90 Ft
CHF: 292,33 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Békéscsaba

Levelezőlapokon elevenedik meg az első világháború

Emlékek az első világháborúból címmel nyílt kiállítás a közelmúltban a Békés Megyei Könyvtárban. Tábori levelezőlapokból, képeslapokból és a 101-es gyalogezred történetéből láthatnak érdekességeket a könyvtárba betérők.

A kiállítás megnyitója különleges volt abból a szempontból, hogy meghívták azokat is, akik behozták, felajánlották a levelezőlapokat. Ők mesélhették el, hogyan bukkantak rá ezekre a kincsekre. A megjelenteket elsőként Rakonczás Szilvia, az intézmény igazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy négy évvel ezelőtt már szerveztek egy tárlatot a világháborúról, akkor könyvekkel és illusztrációkkal. Azokat az ismeretanyagokat mutatták be, amelyekről megemlékeznek a történelemkönyvek. Ezúttal a kollégák és olvasók által összegyűjtött levelezőlapok kerültek terítékre.


Az igazgató emlékeztetett arra, hogy négy év békeidőben nem tűnik hosszúnak, ellenben háborús körülmények között egy örökkévalóságnak. A könyvek nem írnak a családok hétköznapjairól, személyes megpróbáltatásairól. Részben ezért is jött létre ez a kiállítás, hogy bemutassa a másik oldalt. Több mint száz lap gyűlt össze a fiókok, szekrények mélyéről, amelyek segítségével most betekintést nyerhetünk az akkori életbe.

Ezt követően Szaszák György, a könyvtár munkatársa mesélt el néhány részletet a 101-es gyalogezred hősies történetéből. Az ezred sorsa igen kalandos volt, tagjai az akkori Békés, Csanád és Csongrád megye fiataljai voltak. Nagy utat jártak be, sokfelé harcoltak és hősiesen helytálltak, mire éppen 100 évvel ezelőtt hazatérhettek.

Kapcsolódó Cikkek