2019. október 20., vasárnap
Vendel

Külföld

Macron engedményei aligha győznek meg minden sárgamellényest

Az Emmanuel Macron francia államfő által hétfő este bejelentett adóügyi engedmények és minimálbér-emelés, a helyzet kialakulásában való felelősségének beismerése és bocsánatkérése aligha nyugtatják meg az egész társadalmat, a sárgamellényesek egy része továbbra is kész a demonstrációkra, emiatt félő, hogy folytatódnak a gazdaságnak és a társadalomnak is ártó akciók – állapította meg keddi riportjában az AFP hírügynökség.

“Most már reagált” – írta szalagcímében a Le Parisien című lap, a baloldali Libération viszont ironizálva úgy fogalmazta meg az elnök mondanivalóját: “Egy kicsit megértettelek benneteket”. A sajtó szerint a sárgamellényesek reakciói eltérőek.


Jacline Mouraud, a mérsékeltnek mondott sárgamellényesek egyik szóvivője üdvözölve az “eredményeket”, a hatalom nyitottságát, és a tiltakozó akciók felfüggesztésére szólította fel a többieket. “A gazdaság roskadozik, a kereskedők készek az ajtó alá tenni üzletük ajtajának kulcsát, nem tudunk felelősséget vállalni tetemes kárukért” – mondta, utalva arra, hogy az erőszakos tüntetések miatt számos bolt- és étteremtulajdonos üzlete bezárására kényszerült.

Sok sárgamellényes azonban továbbra is elégedetlennek mondja magát. “Harcolunk tovább, nem tágítunk” – jelentette ki egy másik képviselőjük. Egy harmadik pedig arról beszélt, hogy Macron bejelentéseit csak szemfényvesztésnek tartja, és akciójuk folytatódik. Egy további sárgamellényes szerint az elnöki beszédben voltak kedvező bejelentések, de fő követelésüket, a vagyonadó visszaállítását nem teljesítette, a bocsánatkérés pedig későn érkezett.


Macron a televíziós beszédében jogosnak nevezte a francia kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárgamellényesek elégedetlenségét, a vele járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak mondta. Konkrét intézkedéseket is bejelentett, például a minimálbér emelését, illetve az alacsony nyugdíjak utáni járulékfizetés eltörlését.

A sárgamellényesek már akor jelezték, hogy a tüntetések folytatódni fognak, s szombaton ismét jelentős mozgósítás várható.

Az úgynevezett sárgamellényesek mozgalma november 17-én kezdődött tüntetésekkel és a közutakon épített úttorlaszokkal. A múlt szombati, immár negyedik tiltakozónapon országszerte 136 ezren vonultak utcára.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Százezrek tüntettek Rómában a bevándorláspárti, új olasz kormány ellen 

  Százezrek tüntettek Rómában a bevándorláspárti, új olasz kormány ellen 

  Ahogy a magyarországi békemenetre, úgy a Matteo Salvini által meghirdetett Olasz büszkeség napjára is az ország minden szegletéből tízezrek érkeztek az olasz fővárosba, hogy a Giuseppe Conte vezette baloldali olasz kormány, illetve annak migránsbarát intézkedései ellen tüntessenek – számol be a Magyar Nemzet.

 • Új alapokra helyeződhet Magyarország és az IMF kapcsolata

  Új alapokra helyeződhet Magyarország és az IMF kapcsolata

  Új alapokra helyeződhet Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kapcsolata a magyar gazdaság fejlődésének köszönhetően – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter Washingtonban, miután találkozott Krisztalina Georgievával, az IMF új vezérigazgatójával.

 • Megtörtént az első női űrséta!

  Megtörtént az első női űrséta!

  Először hajtott végre űrsétát kizárólag női űrhajóscsapat pénteken. Jessica Meir és Christina Koch, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két amerikai űrhajósa a csaknem hét órásra nyúlt pénteki űrsétán az állomás akkumulátorait cserélte ki.