2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Békéscsaba

Még nem érinti megyénket az afrikai sertéspestis

A társas vaddisznóvadászat járványügyi szabályaival kapcsolatban hirdettek ingyenes járványvédelmi képzést és vizsgát a megye hivatásos és sportvadászai számára.

Az előadások keretében elhangzott: a megye házisertés-állománya jelenleg mentes a kórokozótól, az afrikai sertéspestis vírusa emberre nem veszélyes. De a kórokozó rendkívül ellenálló, specifikus védekezési módszer, vakcina egyelőre nincs ellene, a betegséggel kapcsolatosan a legfontosabb a megelőzés, aminek egyetlen módja a behurcolás megakadályozása. Nem szabad összekeverni a sertéspestissel, ami ellen már tudunk védekezni. Egy új betegségről van szó, remélhetőleg a jövőben ez ellen szintén lesz oltás.


Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete, valamint a Békés Megyei Vadászszövetség elnöke hangsúlyozta, sajnos fontossá vált, hogy beszéljenek erről a problémáról, és Békés megyében is felkészüljenek az illetékesek. Ukrajnában, Romániában már jelen van az afrikai sertéspestisjárvány. Ugyan megyénkben még nem találtak fertőzött egyedet, de Szabolcs és Heves megyében már igen.

A hivatásos és a sportvadászokat hívták meg a képzésre. Megtanulhatták, mit kell tenni abban az esetben, ha elhullott vaddisznót találnak, amelyet nem vadászok ejtettek el. Nyilván nemcsak az afrikai sertéspestis miatt pusztulhat el egy állat, de megelőzésképpen mindegyiket megvizsgálják. Eddig nem találtak fertőzött vaddisznót. Megyénk alapvetően apróvadban gazdag vidék, nyúl, fácán és őz van nálunk. 40-50 évvel ezelőtt még nem is láttak a vaddisznót ebben a térségben. Jelenleg mintegy 1500-at ejtenek el évente, és egy 1500-as törzsállományt is nyilvántartanak. A vaddisznók, mint minden más vad, a legjobb életfeltételeket keresik, így helyváltoztatásukkal a számok is módosulnak.


A magyar állategészségügy jól végzi a dolgát, amióta ez a betegség megjelent, nem tört ki járvány. Ami még fontosabb, hogy a betegség egyáltalán nem érte el a háziállat-állományt. Ahol felüti a fejét az afrikai sertéspestis, ott vadászati szempontból komoly szankciók lépnek életbe. Akár kilencven napra fel is függeszthetik a társas vadászatot. Hrabovszki János elmondta, hogy ehhez hasonló képzés még nem nagyon volt az országban, de fontosnak tartják a vadászok felkészítését. Hozzátette, az afrikai sertéspestis esetében egyelőre csak a megelőzés lehetséges.

Kapcsolódó Cikkek

  • GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

  • Légy szíves! Légy színes!

    Légy szíves! Légy színes!

    Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.