2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Érd

Megújult a Marianum

Folyamatosan figyelemmel kísérhették a Lokál Extra olvasói az érdi Marianum iskola bővítését, fejlesztését, mivel több alkalommal beszámoltunk a tervekről, a munkák állásáról. Az intézmény – teljes nevén Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Gimnázium – igazgatója, Takácsné Tóth Noémi lapunk munkatársának korábban vázolta azokat az elképzeléseket, amelyeknek most már a megvalósulásáról számolhatunk be.

Az iskola méltóképpen ünnepelte meg az intézmény megújulását: Spányi Antal megyés püspök áldotta meg az új épületszárnyat, a felújított korábbi épületet, és celebrált szentmisét.


Spányi Antal megyés püspök áldotta meg az új épületszárnyat, a felújított korábbi épületet, és celebrált szentmisét

Az ezt követő ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a mozgás örömét átadni a gyerekeknek mennyire fontos, és hogy ez a pedagógusok és szülők együttes feladata.

Soltész Miklós hangsúlyozta: ahhoz, hogy egészséges legyen a lelkük, és az eszük is jól járjon, fontos, hogy a sport is jelen legyen a fiatalok életében

 

Átjáró az új épülethez – nem kell az átjáráshoz kimenni az utcára

A sportudvaron nemcsak tornaórák tartására, hanem sportszakosztályok működtetésére is lehetőség nyílik

Megjelent az ünnepségen Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott is, aki az egyházi iskolák lényegéről beszélt, arról, hogy miért is jelentkeznek sokan ilyen iskolákba.


Tarnai Richárd saját egyházi iskolai emlékeit elevenítette fel

A megjelent gyerekekhez szólva hangsúlyozta: meggyőződése, hogy van valaki velük, az iskolapadokban, valaki, aki segít nekik. Ezt egyházi iskolás öregdiákként mondta, aki ennek a nem látható osztálytársnak a jelenlétét és segítségét azóta is nap mint nap érzi.

A térség parlamenti képviselője, Aradszki András az építkezés támogatóinak mondott köszönetet.

Aradszki András: A Marianum olyan mértékadó intézménnyé vált Érden, amelyre számítani, építeni lehet

Hangsúlyozta, hogy Érden a rendszerváltást követően az elsők között vetődött fel a gondolat és a szándék: létesüljön egyházi oktatási intézmény. A Marianum olyan mértékadó intézménnyé vált a városban, amire számítani, építeni lehet, és ami a város meg a környező települések lakosságát szolgálja.

Az intézmény igazgatója, Takácsné Tóth Noémi az iskola múltjáról beszélt, arról az évek óta tartó megújító munkáról, amelynek eredménye a most bemutatott átalakítás és bővítés

Az iskola igazgatója, Takácsné Tóth Noémi  köszönetet mondott mindazoknak, akik a felújítással, bővítéssel kapcsolatos munkálatokban részt vettek. Hangsúlyozta: az új és a felújított épület lehetőséget ad arra, hogy ne csak a tudás gyarapodjon, hanem az egészség megőrzésére is lehetőség nyíljon.

Kellemes színfolt volt az ünnepségen a kisdiákok műsora

Az ünnepség „hivatalos” része után lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre is a vendégekkel Fotók: Boros Sándor

A Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Gimnázium a Székesfehérvári Egyházmegye fenntartásában működik – olvashatjuk az ÉrdMost.hu összefoglalójában. A régi szárny teljes energetikai korszerűsítésen esett át: kicserélték a tetőt, a nyílászárókat és az elektromos hálózatot, megújult az udvar, és belső átalakításokat is végeztek. A munkálatokkal egyidejűleg felépült az új szárny is, ahol tornacsarnok, ebédlő, és a gimnazisták számára több tanterem, valamint a falakon kívül egy sportudvar kapott helyet.

Kapcsolódó Cikkek

  • GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

  • Légy szíves! Légy színes!

    Légy szíves! Légy színes!

    Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.