EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

Külföld

Merénylet a strasbourgi karácsonyi vásáron

Lapzártánk idején még nem bukkantak a nyomára annak a marokkói származású terroristának, aki kedd este három embert megölt Strasbourg egyik karácsonyi vásárán. A 29 éves Cheriff Chekattot épp a támadás napján akarták letartóztatni, de nem találták otthon.

Mindenütt kutatják a merénylő nyomát/Fotó: EPA

Kedd este a marokkói származású Cheriff Chekatt gépfegyverrel nyitott tüzet a strasbourgi Carré D’Or tér mellett található karácsonyi vásár forgatagában. Az „Allah akbar!” felkiáltással támadó férfi három embert megölt, tizenketten megsérültek. Magyar áldozat nincs.


A Lokálnak sikerült beszélnie egy 16 éve Strasbourgban élő magyar édesanyával.  Adrienn a kisfiától hallott először a merényletről, aki azt mondta: „Figyelj, anyu, gyilkosság történt az iskola előtt, és megsebesítettek több embert.”

– Erre rögtön felkaptam a fejem, és láttam a tévében, hogy a 11 éves fiam iskolája előtt lelőttek valakit – mesélte a nő, aki szerint a francia városban most mindenki fél, de senki nem mer beszélni az illegális migráció árnyoldalairól.


– Annyira az emberek fejébe verték, hogy a legnagyobb bűn a rasszizmus, hogy senki nem mer szólni semmit. A bevándorlás elleni szelepet úgy lezárták, hogy ez a feszültség máshol és már formában fog kitörni – mondta.

A marokkói származású terroristát nemzetbiztonsági kockázatot jelentő iszlám radikálisként tartották nyilván a hatóságok. Cheriff Chekatt többször ült börtönben, utoljára 2015-ben szabadult, a zsaruk szerint a börtönben radikalizálódhatott. Az is kiderült, hogy egy rablás miatt éppen a támadás reggelén akarták elfogni a tartózkodási helyén, miután öt bűntársára már lecsaptak, de az elfogására érkező rendőrök nem találták otthon.

Cheriff Chekatt már átszökhetett Németországba

Chekatt menekülés közben kétszer is tűzharcba keveredett a francia biztonsági erők fegyvereseivel – egy katonát meglőtt a combján –, de sikerült elmenekülnie. Feltételezések szerint Németországba szökött.

– A magyar kormány továbbra is mindent megtesz az emberek biztonsága érdekében, és tovább védi a határokat – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója, aki emlékeztetett: 2012 óta háromszáz halottja és 1500 sebesültje van a muszlim illegális bevándorlók által elkövetett terrorcselekményeknek Európában.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Riasztó sebességű a dachsteini gleccserolvadás

  Riasztó sebességű a dachsteini gleccserolvadás

  Riasztó sebességű és mértékű a dachsteini gleccserolvadás. Azonnali klímavédelmi intézkedésekre van szükség – állapította meg egy helyszíni szemle után Runi Anschober környezetvédelemért felelős felső-ausztriai politikus.

 • Ezért gyújtogatott a filmstúdióban

  Ezért gyújtogatott a filmstúdióban

  “Ellopták”, más szerző nevével használták fel a tettes novelláját, és ezért gyújthatta fel azt a kiotói filmstúdiót, amelynek lángoló épületében 33 ember lelte halálát, tíz pedig súlyosan megsérült – írta pénteken a japán sajtó.

 • Saját húgát verte baseballütővel agyba-főbe a migráns

  Saját húgát verte baseballütővel agyba-főbe a migráns

  Elképesztő indulattal ütötte nővére fejét egy baseballütővel egy 18 éves afgán fiú, aki azért rontott a 20 éves lányra Stuttgart egyik vasútállomásán, mert a lány nem azt a férfit szerette, akit az iszlám törvénykezés szerint élő családja szánt neki.