2020. január 24., péntek
Timót

Külföld

Merkel és Putyin Szíriáról és az ukrán-orosz konfliktusról folytatott megbeszélést

Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai helyzetről, a kercsi incidensről és az Azovi-tenger körüli ukrán-orosz vitáról folytatott megbeszélést a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcstalálkozóján szombaton.

Steffen Seibert német kormányszóvivő közölte: a megbeszélést a munkareggeli során folytatták, a fő téma a Szíria és az Azovi-tenger körüli ukrán-orosz konfliktus volt.


Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közlése szerint a Merkel-Putyin megbeszélés meglehetősen hosszú és részletekbe menő volt.

Peszkov tudatta, hogy Putyin találkozott Emmanuel Macronnal is, aki Merkelhez hasonlóan sürgette a kercsi incidens nyomán letartóztatott és moszkvai börtönökbe szállított ukrán matrózok elengedését.


Putyin leszögezte: a matrózok ügyében a bíróság az illetékes hatóság – mondta Peszkov.

Angela Merkel későbbi sajtótájékoztatóján tudatta: Oroszország, Németország, Franciaország és Ukrajna további, tanácsadói szintű megbeszéléseket folytat az úgynevezett normandiai formátumban az Azovi-tenger körül kialakult, hajózással kapcsolatos kérdésekről. Hangsúlyozta: el kell kerülni a helyzet további éleződését, a hajózási szabadságot a tengeren pedig biztosítani kell.

Merkel felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben a 2003-ban kötött orosz-ukrán szerződést, amelynek értelmében biztosítani kell a tengerszoros átjárhatóságát.

November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket aztán elfoglalt, a 24 főnyi legénység ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.

A történtek miatt Petro Porosenko ukrán elnök 30 napra hadiállapotot – az ukrán jog szerint a rendkívüli állapot egyik fajtája – vezetett be.

Kijev azzal is vádolja Moszkvát, hogy a kercsi szoroson való áthaladás indokolatlan szigorításával gyakorlatilag blokád alá helyezte az ukrán kikötőket az Azovi-tengeren, megbénítva az ukrán kereskedelmi hajózást a Fekete-tengeren.

Petro Porosenko ukrán elnök eközben egy katonai rendezvényen Ukrajnában kijelentette, hogy Oroszország csapatösszevonásokat hajt végre az orosz-ukrán határ közelében. Közlése szerint több mint 80 ezer katonát, 1400 tüzérségi fegyvert, 900 páncélkocsit, 2300 páncélozott járművet, 500 repülőgépet és 300 helikoptert vezényeltek a határvidékre. Az ukrán elnök már korábban is több ízben hangoztatta, hogy a Kercsi-szorosnál történt incidens szerinte csak a kezdet volt, amit nagyszabású támadás fog követni.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy a Porosenko által megadott szám az orosz nyugati katonai körzet létszáma jelentős részének felel meg.

Putyin a nap folyamán később újságíróknak Ukrajnával kapcsolatban kijelentette: a kelet-ukrajnai konfliktusnak addig nem lesz vége, amíg a jelenlegi ukrán vezetés van hatalmon. Közölte: a fekete-tengeri incidenssel “vagy provokációval”, illetve a Donyec-medencei helyzettel kapcsolatos orosz elemzésékből arra következtet, hogy a kijevi kormány nemhogy a konfliktus rendezésében, hanem annak békés úton történő megoldásában sem érdekelt. Mindig egyszerűbb a gazdasági nehézségeket a konfliktussal indokolni – tette hozzá.

Putyin emlékeztetett a 2014 májusi odesszai incidensre, amikor is több tucatnyian vesztették életüket egy tűzben, miután Kijev-párti aktivisták felgyújtották a város központjában található szakszervezetek házát, ahová oroszbarát szakadárok menekültek be, miután összecsaptak az aktivistákkal. Az orosz elnök ezzel kapcsolatban nehezményezte, hogy – állítása szerint – nem indult az ügyben vizsgálat, az ukrán hatóságok hallgatnak a történtekről.

Kapcsolódó Cikkek

  • Elhunyt George Herbert Walker

    Elhunyt George Herbert Walker

    Elhunyt George Herbert Walker, az Egyesült Államok egykori budapesti nagykövete – jelentette az amerikai média csütörtök este.

  • Közeleg a plasztikmentes élet

    Közeleg a plasztikmentes élet

    A zöld marketing divatos kifejezés, de vajon tudjuk-e, hogy mit is jelent ez  a gyakorlatban? Hogyan tudja segíteni például anna nemsokára nálunk is életbe lépő uniós törvényt, amely egyelőre részlegesen tiltja be az egyszer használatos műanyagokat.