2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Békéscsaba

Mézes fesztivállal hangolódnak az ünnepekre

December első hétvégéjén immár 11. alkalommal szervezik meg a Méz- és Mézeskalács Fesztivált Gyulán. Megválasztják az év legjobb mézét, szakmai előadásokat tartanak, és persze a méz kóstolása sem maradhat el.

A különböző programokról dr. Görgényi Ernő, a fürdőváros polgármestere, Haász Ferenc, a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület elnöke és Petrucza Zoltán, a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület alelnöke tartott sajtótájékoztatót. A polgármester azzal kezdte a tájékoztatót, hogy ez a rendezvény már több mint egy évtizede része a legédesebb része a gyulai adventi eseményeknek. Népszerű fesztiválról van szó, amely az őszi–téli időszakban is növeli a város vonzerejét. A méhészegyesület szakmai munkája is vitathatatlan, emellett számos csoportot, intézményt be tudtak vonni a szervezésbe, ami szintén dicséretes.


Rengeteg bemutató és vásár is várja az érdeklődőket

A három nap programja hagyományosan úgy épül fel, hogy az első nap a lovagrendeké. Magyarországon 14 mézlovagrend van, de a határon túlról is érkeznek. Jelen lesz még a 2018-as év Mézkirálynője, aki részt vesz a népszerűsítő programokon – mondta el Haász Ferenc. A megnyitó után vonulnak fel a lovagrendek, majd fogadással és mézes szaunával zárul a nap. Szombaton szakmai előadások, bemutatók lesznek, illetve vásár, ezekre a programokra is várnak minden érdeklődőt. Vasárnap a gyerekek és a családok kerülnek előtérbe. Iskolás és óvodás csoportok, valamint Hevesi Imre bemutatóját láthatják a kilátogatók. De lesz kézműves-foglalkozás és arcfestés is.

Fontos eseménye a rendezvénynek az Év Kiváló Magyar Méze címért folyó verseny, amelyre 2018-ban közel 300 minta érkezett magyar és határon túli készítőktől. A beérkezett minták mennyisége és fajtája mutatja, hogy nagyon hektikus volt az idei időjárás. Korán jött a tavasz, a méhcsaládok nem voltak erre felkészülve – emelte ki újságírói kérdésre Petrucza Zoltán. Repce- és napraforgómézből nagyon kevés jó minőségű érkezett. A minták zsűrizése éppen a sajtótájékoztató időpontjában zajlott, a díjátadásra szombaton kerül sor. Idén új megmérettetés a viaszgyertyaöntő verseny, amelynek szintén szombat délután lesz az eredményhirdetése.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.