EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Egyéb Debrecen

Minőségi ugrás az orvosképzésben

Egy országos program részeként 800 millió forint pályázati forrásból fejlesztik a szimulációs oktatást a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Az eszközpark tüneteket produkáló, élethű betegszimulátorokkal és egy 3D-s anatómiai táblával is gazdagodott.

A skill laborok esszenciálisan szükségesek az orvosképzésben. A fejlesztés páratlan lehetőség az orvoskar számára, és jelentősen hozzájárul a gyakorlati oktatás minőségének emeléséhez – fogalmazott Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) dékánja a Debreceni Egyetem szimulációs oktatásról szóló szakmai fórumán. A hazai és nemzetközi szakértők részvételével tartott találkozón a debreceni skill laborok és a gyakorlati orvosképzés fejlesztéséről is szó volt.


Az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ és a Sebészeti Műtéttani Tanszék olyan demonstrációs eszközökkel bővült, amelyek a graduális és posztgraduális képzés során lehetővé teszik a magas szakmai színvonalú gyakorlati készségek elsajátítását. Kamera- és mikrofonrendszerrel felszerelt műtő, tüneteket produkáló, akár defibrillálható, intubálható, úgynevezett magas hűségű betegszimulátorok, különböző tükrözéseket modellező gépek, érkatéterezési szimulátor, háromdimenziós anatómiai tábla – csak néhány példa azon eszközök közül, amelyeket a jövőben a debreceni orvosképzésben a szimulációs oktatás során használnak.

Az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ és a Sebészeti Műtéttani Tanszék olyan demonstrációs eszközökkel bővült, melyek lehetővé teszik a magas színvonalú gyakorlati készségek elsajátítását
Fotó: unideb.hu

A szimulációs eszközök nem helyettesítik a klinikai gyakorlatot, de hozzásegítik a hallgatókat, a rezidenseket és szakorvosjelölteket ahhoz, hogy a betegellátáshoz szükséges beavatkozásokat begyakorolhassák, és a klinikai gyakorlatot biztonságosabban, magabiztosabban tudják elvégezni – hangsúlyozta Németh Norbert, az ÁOK oktatási dékánhelyettese. A professzor kiemelte: egy modern demonstrációs és szimulációs környezetben ma már szinte minden modellezhető, megfelelő oktatási módszertan segítségével pedig elsajátíthatók a szükséges gyakorlati ismeretek. Németh Norbert szerint a Debreceni Egyetem gyakorlati orvosképzését forradalmasító eszköz- és infrastrukturális fejlesztés európai léptékben is a vezető központok közé emelheti a debreceni szimulációs oktatást.


A 800 millió forintos fejlesztés az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázatának keretében valósult meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.