EUR: 323,53 Ft
CHF: 290,99 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Belföld

Mit tehetünk a háziállatunkért szilveszterkor?

A legtöbb háziállat számára a szilveszter az év legfélelmetesebb napja. A petárdázók közül sokan valószínűleg nem is gondolnák, mekkora pánikot keltenek az állatokban azzal a pár hangos durrantással – pedig évente több száz kutya rohan el otthonról félelmében, és sok közülük már soha nem tér haza.

A petárdázás különösen a kutyákat viseli meg, mert sokkal élesebben hallják a hangokat, és nem értik, honnan jön a zaj, nem tudják, merre kell menekülniük. Az olyan hangoktól, mint például egy tárgy koppanása a földön vagy egy autó hirtelen fékezése, nem ijednek meg, mert tudják értelmezni a zajok okát, és tudják, mi lesz azok következménye. Egy petárda esetében azonban nem érthetik, mi történik, csupán a menekülési ösztönük kapcsol be. A legtöbb kutya ilyenkor a rémülettől elszalad, szerencsések azok, amelyeket később a menhelyeken meg lehet találni.


Hogy minél jobban megkönnyítsük háziállatunk számára a szilveszteri zajongás elviselését, mi magunk is tehetünk pár dolgot. A legfontosabb, hogy biztosítsuk számára a nyugodt környezetet. Ha a kertben tartjuk, akkor is engedjük be a házba vagy legalább a garázsba, ahol biztonságban lehet, és nem tud elszökni. Ha csak tehetjük, ne hagyjuk egyedül; játsszunk vele, és próbáljuk meg lekötni a figyelmét. A legjobb, ha még az esti órák előtt elvisszük sétálni, de kizárólag nyakörvvel vagy hámmal. Ha a kutya könnyen pánikba esik, kérjük ki az állatorvos véleményét a nyugtatótablettákkal kapcsolatban.

Fontos, hogy ha az állat megijedt, nem szabad lefogni vagy megbüntetni, mert akkor tényleg úgy érezheti, hogy vészhelyzet van, és jogos a félelme, ez pedig csak olaj a tűzre. Próbáljunk nyugodtak maradni és őt is megnyugtatni. Kapcsoljuk be a tévét vagy a rádiót, hogy legyenek olyan hangok, amelyek elvonják a figyelmét. Fontos, hogy semmiképpen ne ignoráljuk ebben az időszakban, mert akkor sokkal nagyobb rá az esély, hogy fóbia alakul ki nála. A legjobb, ha megpróbáljuk hozzászoktatni a tűzijátékhoz: ha meghalljuk az első durranásokat, kezdjünk el játszani vele, és jutalmazzuk meg sokszor, hogy a jó emlék maradjon meg benne.


Ha a kertben tartjuk a kutyánkat, akkor is engedjük be a házba vagy legalább a garázsba, ahol biztonságban lehet és nem tud elszökni

Kapcsolódó Cikkek