2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Győr

Nálunk vannak az ország legjobb ügyeletesei

Először rendezett országos versenyt a katasztrófavédelem az ügyeletek munkatársai számára november végén. Tizenkilenc megye és a főváros ügyeletvezetői, valamint műveletirányítói mérték össze tudásukat, egy éles helyzetet szimulálva a gyakorlatban. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai érmekkel gazdagodva tértek haza.

Böröczki Péter tűzoltó zászlós, Szüts Tamás tűzoltó őrnagy és Béri Róbert tűzoltó törzszászlós (b.-j). az életben és a versenyeken is bizonyítanak
Fotó: O. Jakócs Péter

A kétnapos versenyt Somogy megyében tartották, ahol csapatban és egyénileg is kellett teljesíteni, elméleti és gyakorlati feladatokat megoldani. Szüts Tamás tűzoltó őrnagy ügyeletvezető, Béri Róbert tűzoltó törzszászlós és Böröczki Péter tűzoltó zászlós műveletirányítók meséltek a részletekről.


Szüts Tamás tűzoltó őrnagy ügyeletvezető
Fotó: O. Jakócs Péter

– A feltételezett szituáció szerint megyeszékhelyünkön egy középmagas társasházban tűz ütött ki, az idős lakók nem tudták elhagyni a lakásaikat. Az épületben élők többségének ugyan sikerült kimenekülni, de gondoskodnunk kellett számukra melegedőhelyről, elszállításukról, a mentők és a rendőrök, valamint a közműszolgáltatók értesítéséről. Később a verseny forgatókönyvírói tovább nehezítették a helyzetünket, hiszen a kárhelyparancsnok – aki a versenyre berendezett helyiségből rádiózott – arról tájékoztatott, hogy az épület átvizsgálása során egy holttestet találtak, így intézkedtünk a tűzvizsgálat elrendeléséről, majd a káreset felszámolása során két tűzoltó is rosszul lett, így ezt a helyzetet is kezelnünk kellett.

Béri Róbert tűzoltó törzszászlós, műveletirányító
Fotó: O. Jakócs Péter

– Közben egy másik jelzést is kaptunk, miszerint felborult egy veszélyes anyagot szállító gépkocsi egy forgalmas útszakaszon – folytatta Béri Róbert. – Mindezek mellett – egy feladatlap kitöltésével – a munkánkat segítő rendszerek ismeretéből is vizsgáztunk. A második napon egy ötven kérdésből álló teszten kellett megfelelnünk. Az elméleti és gyakorlati tudás mellett rendkívül fontos volt a gyorsaság is, hiszen a feladatok megoldását mérték, így minden másodperc számított.


Az összeszokott tűzoltók a sikert a csapategységben, az elmúlt évek alatt megszerzett tapasztalatokban, a közös mindennapi munkában, egymás tiszteletében és hivatásuk szeretetében látják. Kiemelték: ahhoz, hogy az ügyeleti munkát és a káresemények háttértámogatását hatékonyan és eredményesen végezhessék, kellett a „vonulós” időszak, amikor testközelből tapasztalták a tűzoltó lét minden velejáróját. A megyében egyébként már ötödik éve rendeznek hasonló versenyeket, hogy folyamatosan számot adhassanak tudásukról, és ahogy mesélték, Pákai László tűzoltó alezredes, főügyeleti osztályvezető érdeme is ez a siker, aki rendszeresen felméri a felkészültségüket, ami szintén a javukat szolgálja.

Böröczki Péter tűzoltó zászlós műveletirányító
Fotó: O. Jakócs Péter

A folyamatos tanulásnak, gyakorlatoknak és versenyeknek a mostani országos megmérettetésen is látható az eredménye, hiszen minden kategóriát megnyertek a tűzoltóink, sőt a műveletirányítóknál az első és a második helyen is a győriek végeztek.

Kapcsolódó Cikkek