2019. november 19., kedd
Erzsébet

Külföld

Nasa először örökítette meg a szél hangját a Marson – Hangfelvétel!

Az amerikai űrkutató hivatal Insight nevű űrszondája november 26-án landolt a vörös bolygón, és a Nasa nagy örömére most először sikerült észlelni a Mars felszínén fújó szelek hangját.

Az űrszonda a másodpercenként 4,5-6,7 méter sebességű, északnyugat-délkeleti irányú szél vibrálása által okozott „kísérleti mélyzúgást” vette fel december elsején.


“Ez az első eset, hogy olyan műszerek vannak a Mars felszínén, amelyek az emberi fül számára is hallható frekvenciában képesek észlelni a zajokat” – mondta Thomas Pike, a projekt szenzorokkal foglalkozó tudósa. Az Imperial College London kutatója szerint a felvett zaj kissé hasonlít egy szélben lobogó zászló hangjára -írja az Origo.

A lap beszámolója szerint a hangfelvétel rögzítése nem tervezett siker. A misszió egyik fő célja a Marson történő mozgások mérése, és ezek része a hanghullámok okozta rezgés is – mondta Bruce Banerdt, a NASA audioklipeket közzétevő kaliforniai központjának (Jet Propulsion Laboratory, Pasdena) főkutatója.


“Nekem ezek a hangok igazán földönkívülinek hatnak. Mintha az ember a szél vagy egy háttérben morajló óceán hangját hallaná, mindenesetre van egy nem evilági érzete” – fejtette ki Banerdt.

A szél süvítését az Insight két nagyon érzékeny szenzora, egy beépített légnyomás-érzékelő és egy fedélzeti szeizmográf észlelte és rögzítette. Az űrszonda szenzorai meteorológiai adatokat gyűjtenek, közvetlenül érzékelik a légköri vibrálást, a szeizmográf pedig a szél okozta rezgéseket észlelik.

Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió részeként fellőtt Insight űrszonda 2 éven át fog kutatásokat végezni a Marson, főleg a bolygó mélyét vizsgálva. A kutatás célja pontosabb képet kapni a 4,5 milliárd éves kőzetbolygóról, és a Naprendszer hasonló bolygóiról, köztük a Földről.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek