EUR: 323,61 Ft
CHF: 291,90 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Nagykanizsa

Ne rohanjunk, figyeljünk!

A karácsony előtti ünnepváró hangulatot is beárnyékolhatja egy közlekedési baleset vagy bűncselekmény, ám óvatossággal, kellő körültekintéssel elkerülhetjük ezeket – figyelmeztet a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. A következő napok zsúfoltságában, rohanásában nem árt megszívlelni néhány fontos tanácsot.

Közleményükben arra intik a sofőröket, hogy mindig az időjárási és útviszonyoknak megfelelően vezessenek, s arra is ráirányítják a figyelmet, hogy az áruházak zsúfolt parkolóiban rengeteg koccanásos baleset történik, ezért parkoláskor nem árt az elővigyázatosság.


„Az autó nem értékmegőrző. Javasoljuk, hogy a járműben értéket ne hagyjanak szem előtt, parkoláskor pedig minden esetben ellenőrizzék az ajtók, ablakok zártságát. Azon értékeket, amelyeket szükségszerűen maguknál kell tartaniuk, mint például a különböző okmányok, pénztárca, bankkártyák, lehetőleg több helyre elosztva, ruházatuk vagy táskájuk belső, védettebb zsebeiben helyezzék el. Kérjük, a PIN-kódot ne a bankkártya mellett tárolják!” – áll a bűn- és baleset-megelőzési tanácsokat összegző kommünikében.

A rendőrség minden eszközzel igyekszik elősegíteni a valóban békés ünnepet (Fotó: ZMRFK)

Arra is figyelni kell, hogy vásárláskor a táskát, pénztárcát ne tegyük a pultra, ne hagyjuk őrizetlenül a bevásárlókosárban, -kocsiban úgy, hogy az kikerülhessen a látóterünkből.


Internetes vásárláskor ügyelni kell arra, hogy csak megbízható eladótól, webáruháztól rendeljünk, és bankkártyaadatainkat ne adjuk ki illetékteleneknek. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy minden vásárlásnál kérjünk számlát, ugyanis ha az eladó nem számlaképes, előfordulhat, hogy a termék bűncselekményből származik. Másrészt a bizonylatra esetleges későbbi reklamáció esetén is szükség lehet.

Az ünnepek idején hosszabb időre üresen hagyott ház vagy lakás csábítja a betörőket, ezért azt tanácsolják, hogy távozás előtt mindenki ellenőrizze a nyílászárókat, a lakás felügyeletével pedig bízzon meg egy ismerőst, szomszédot. A karácsonyi éjféli misék és a szilveszteri mulatságok idejére is ugyanez vonatkozik.

Kapcsolódó Cikkek