2019. augusztus 20., kedd
István

Belföld

Hetvennél is több vandállal szemben intézkedtek a rendőrök

Nem volt elég a vandáloknak a szerda esti kirohanások, csütörtökön is visszamentek a Kossuth térre, ahol ismét a rendőrökre támadtak. Természetesen semmi sem változott, hiszen a magát többségnek hallucináló csekély tömegnél sokkal több kell, de legalább rongálni és rendőrt dobálni volt lehetőségük. A két nap alatt közel 70 tüntetőt állítottak elő, vagy vettek őrizetbe. Közülük tizenegyen már korábban is voltak büntetve, ketten pedig külföldi állampolgárok.

Nehéz eldönteni, hogy mi szürreálisabb: az, hogy MSZP-s, Párbeszédes, Momentumos és LMP-s zászlók mellett jobbikos zászlók lengedeznek a ködben, vagy az, hogy 18 éves, 50 kilós kislányok üres sörösüvegeket vágnak a rendőrök fejéhez. Mindez megtörtént tegnap este a Kossuth téren, ahol újabb agresszív tüntetést hajtottak végre  vandál politikai aktivisták.


Az első tüntető csoport délután ötkor kezdett gyülekezni a Kossuth téren. Mindössze 350 ember lézengett a Parlament előtt, dobolással és a kormány szidásával ütötték el az időt. A szervezők többször bemondták, hogy nem szeretnének a szerdaihoz hasonló jelenteket látni, ugyanis ez egy agresszió mentes, békés tüntetés, sőt azt is mondták, hogy ne takarja el senki az arcát álarccal, sállal, gázmaszkkal. A parlament főlépcsőjénél, és oldalt is rendőrsorfal állt már akkor is. Még hat óra előtt Tamás Gáspár Miklós, baloldali filozófus intézett egy rövid beszédet a csekély létszámú tömeghez., melyben elismerte, hogy kevesen jöttek össze kormányt buktatni.

Hat óra magasságában a csekély számú tömeg elkezdett vonulgatni a városban, akadályozva ezzel a forgalmat és a munkából hazafelé tartókat. Persze az egyiküknek sem tűnt fel, hogy ezzel éppen a dolgozó embereknek okoznak bosszúságot, miközben állítólag éppen a “munkások” érdekében tüntetnek. A séta a Margit-hídat, a Bem rakpartot, a Lánchidat, a Deák Ferenc teret, az Andrássy utat, az Oktogont, a Nyugati teret és a Bajcsy-Zsilinszky utat érintette, majd visszatértek a Kossuth térre. Az összejött csürhe miatt természetesen a forgalom is állt, bár kérték az autósokat, hogy dudáljanak, ha egyet értenek velük, többségében inkább csak azért dudáltak, mert szerettek volna hazajutni. Elvégre sokan dolgoznak ebben a városban. Fél 8-kor a szervezők közölték, hogy részükről véget ért a dzsembori, innentől kezdve mindenki magáért felel. Tíz perc múlva el is szabadult a pokol.


Fotó: Mészáros Diána

 

Bár a tömeg nagy része csak lézengett, a parlamenti lépcsősor előtt agresszív csoportok provokálták lökdösték és provokálták a rendőröket. A bepiált rendbontók nem bírtak az indulataikkal, petárdáztak, füstgránatokat gyújtottak meg, tűzijátékot lőttek fel.

MTI/Balogh Zoltán

 

Érdekes egyébként a libsi gonodlkodásmód. Nem tudjuk pontosan, hogy miért kell demokráciát követelni, amikor épp a demokratikus jogukat gyakorolják azzal, hogy tüntetnek, és az sem világos, hogy miért kérik a rendfenntartókat, hogy álljanak melléjük, amikor két perccel később még rendőrvért és rendőrhalált szerettek volna látni. Valamint az is érdekes, hogy miért is tüntetnek diákok a túlóratörvény miatt, hiszen még egy órát sem kellett dolgozniuk. Ebből is egyértelműen látszik, hogy ez a csőcselék csak a káoszban, az anarchiában hisz és csupán egy ürügyre volt szüksége, hogy az utcán randalírozhasson.

Fotó: Mészáros Diána

 

Az indulatok fél tíz magasságában szabadultak el, ugyanis körülbelül ekkor vágták az első sörösüveget a rendőrök fejéhez a vandál politikai aktivisták. Sörös- és borosüvegeket dobtak a rendőrökre, flakonokat, tojásokat, egy seprűt és rengeteg füstgránatot is. Természetesen az aggresszív horda tetteire a rendőrök könnygázzal válaszoltak, igaz csupán néhányszor fújtak rá az első sorban állókra. A rendőrség higgadtságát az is mutatja, hogy egy rendőrautó hangszóróiból folyamatosan arra kérték a tömeget, hogy ne dobáljanak, mert az bűncselekmény. Nem csak a hatóság embereit érte találat, a tömegben többen is arra panaszkodtak, hogy tojással dobták fejbe őket. A Parlament ablakait sem kímélték, legalább egy be is tört.

Fotó: Mészáros Diána

 

Az egyik füstgránátot Fekete-Győr András, a Momentum elnöke vágta a rendőrsorfalhoz, a Pesti Srácoknak nyilatkozva ezt be is ismerte és elmondása szerint nem érdekli, ha beazonosítják és felellősségre vonják, mert a polgári engedetlenség „egy ilyen dolog”. A Momentum alelnöke, Donáth Anna Júlia is meggyújtott egy füstbombát, mire a rendőrök nagyon szakszerűen, pillanatokat alatt kiemelték a tömegből. A rendőrök a X. kerületi rendőrségre vitték a politikust, akit 8 órával később, reggel hat körül ki is engedtek, valószínűleg szabálysértés miatt indul eljárás ellene.

A momentumosokon kívül is sok ellenzéki politikus megjelent. Ott volt a tömegben Sneider Tamás, Mirkóczki Ádám (Jobbik), Nyakó István, Kunhalmi Ágnes (MSZP), Szél Bernadett (volt LMP-s). A prímet egyébként Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselője vitte, aki a parlamentben tartózkodott az események alatt és Facebookra posztolt egy képet, amin vízágyúsoknak nézte a parlamentet biztosító tűzoltókat. Arról persze hallgatott az MSZP-s politikus, hogy a tűzoltók jelenlétére feltehetően azért volt szükség, mert előző nap az általuk feltüzelt vandál politikai aktivisták gyújtogattak a téren.

A tömeg 11 órára a felére csökkent, a téren egyre többen csak lézengtek, majd egy óra múlva már csak a pár száz emberből álló kemény mag tartott ki. Végül éjfél környékén elindult a csürhe az Alkotmány utca irányába, az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete elé. Az Emmi-nél is felsorakoztak a rendőrök, néhányan lökdösődtek, amire válaszul könnygázt kaptak. Innen továbbindultak a Szalay utcán, voltak, akik kukákat borogattak, négy parkoló rendőrautót megrongáltak, visszapillantó tükröket törtek le. A bulinak végül a körúton lett vége hajnali 1 óra körül, ahol a rendőrök leterelték az úttestről a menetelőket, és elkezdték igazoltatni őket.

A rendőrség tájékoztatása szerint a szerdai nap kilenc, csütörtökön öt rendőr sérült meg a vandál politikai aktivisták támadása miatt. A két nap alatt közel 70 tüntetőt állítottak elő, vagy vettek őrizetbe. Közülük tizenegyen már korábban is voltak büntetve, ketten pedig külföldi állampolgárok.

Sérült rendőrök száma:

Első nap vége: 9 fő

Második nap vége: 5 fő

Őrizetbe vett személyek száma:

Első nap vége: 13 fő őrizetbe vétel + 5 fő Központi Nyomozó Főügyészség

Második nap vége: 4 fő

Előállított személyek száma:

Első nap vége: 35 fő

Második nap vége: 16 fő

Előállított személye közül hány a külföldi:

Első nap vége: 2 fő (belga, német áp.)

Második nap vége: 0

Az összesen előállított személyek közül hány büntetett előéletű: 11 fő

A tüntetésnek álcázott vandálkodás-sorozat megértéséhez fontos azt is tudni, hogy a vandál politikai aktivisták közt szép számmal megtaláljuk Soros György embereit is.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Óriási az érdeklődés az augusztus 20-i programokon

    Óriási az érdeklődés az augusztus 20-i programokon

    Rendkívüli események nélkül zajlanak az augusztus 20-ai rendezvények Budapesten, a programokra rekord számú látogatót várnak – közölte Kovács Zoltán államtitkár, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Magyar ízek utcájában tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten.

  • A NASA űrszondát küld a Jupiter Európé nevű holdjára

    A NASA űrszondát küld a Jupiter Európé nevű holdjára

    A NASA illetékesei megadták a hivatalos hozzájárulást ahhoz, hogy űrszondát küldjenek néhány év múlva a Jupiter Európé nevű holdjára, a jégkéreg borította holdat a lehető legnagyobb részletességgel akarják feltárni az amerikai űrkutatási hivatal tudósai.