EUR: 323,90 Ft
CHF: 292,33 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Zalaegerszeg

Nem csak sorstársakat támogat az adományközpont

A Balatoni út egyik tízemeletesének földszintjén kapott klubtermet a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete az önkormányzattól, még a nyáron. A több, kisebb helyiségből álló ingatlanban a civil szervezet adományközpontot alakított ki, segítve ezzel saját, alacsony jövedelmű tagjait. Emellett az egyesület szoros kapcsolatot alakított ki 14 zalai idős otthonnal, speciális iskolákkal, a Nagycsaládosok Egyesületével, a védőnői szolgálattal, és e szervezeteken keresztül a valóban rászorulókat is tudja támogatni.

Nem egészen fél év alatt beigazolódott, hogy az adományközpont működése fontos és szükséges a város és környéke hátrányos helyzetű lakosainak. Közel 400 alkalommal érkezett már eddig adomány, ez idő alatt, már kialakult a törzsadományozók bázisa is. A magánemberek mellett, egyre több vállalkozó, sőt már egy nagyáruház is úgy gondolja, hogy segíteni szeretne, és nem csak karácsonykor! Hely bőven van, a Zala Megyei Mozgássérült Egyesület önkéntesei, tagjai  tíz szobában osztályozzák, válogatják a beérkezett holmikat. Külön van a gyermekrészleg, férfi és női, valamint cipő-, játék-, műszaki osztály, tartós élelmiszer-tároló, sőt még az idős otthonokba való ruháknak fenntartott helyiség is, így könnyebben megtalálják azt, amire szüksége van egy segítségre szorulónak.


Kezdetben az adományközpont az önkormányzatokon, gyámügyön, védőnőkön, civil szervezeteken keresztül próbált a nagycsaládok, szegények, rászorulók nyomára bukkanni, kérve azt, irányítsák őket hozzájuk. Ennek köszönhetően, ma már sokakon tudott segíteni a létesítmény, egyre többen jönnek, és keresik. Amennyiben a családsegítőtől, vagy az önkormányzattól kapott papírral érkezik valaki, nincs elvárás, ám sokszor előfordul, hogy aki adományt visz, adományt is hoz magával, amolyan cserekereskedelem formájában. Természetesen örülnek a pénzfelajánlásnak, az mindig jól jön. Az adományok forgalma rögzítve van, nyomon követhető ki hoz, és ki visz, valamint a minimális elméleti értékét is nyilván tartják. Van olyan tétel, amiért fizetni kell, de alig pár száz forintot.

A számítások szerint, szeptember elejére az adománymozgás már a hárommillió forint értéket is átlépte, ebbe az összegbe azonban nem számítanak bele azok a dolgok, amelyeket a központ, különböző helyszínekre közvetít ki, mint például szekrénysorok, bútorok, hűtőszekrények, mosógépek, centrifugák, televíziók. Ennek az összegét közel húszmillióra becsüli Dudás Gyula elnök. A központot támogató nagyáruház, vadonatúj ruhákkal, plédekkel támogatja a rászorulókat, ilyenkor csak ránéznek az árcetlire, felírják, és természetesen ingyenesen adják át. Az elmúlt időszak tehát bebizonyította, jó döntés volt létrehozni, mert szükség van rá!


 

Édesapa válogat a bodyk közül

Minden méretben és fazonban találhatnak ruhákat a rászorulók

Gyermekeknek is gyűjtenek

Az Adományközpontban külön osztályozzák a beérkezett holmikat

Az adományközpontban mozgássérültekre is gondoltak

Az Adományközpont a városközpontban egy 10 emeletes alatt kapott helyet

Kapcsolódó Cikkek