2019. augusztus 20., kedd
István

Belföld

Novák: 12 év családbarát és 8 év családellenes kormányzás volt az elmúlt húsz évben

Az elmúlt húsz évből 12 év telt el családbarát és 8 év családellenes kormányzással Magyarországon – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára kedden, a családtámogatási törvény megszületésének 20. évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért szervezésében tartott tanácskozáson az államtitkár hangsúlyozta: amit az első Orbán-kormánynak 1998 és 2002 között sikerült felépíteni, azt a következő balliberálisok nyolc évében próbálták lerombolni, így 2010-ben, amikor a nemzeti kormány újra kezdett építkezni, nem az 1998-as állapotokból indulhattak el, hanem sokkal nehezebb helyzetből.


Novák Katalin kiemelte: stabilitást, biztonságot és kiszámíthatóságot jelentene a családtámogatás kétharmados törvényi védelme, ezért kérnek erre felhatalmazást a nemzeti konzultáción. Bízik abban – tette hozzá -, hogy a konzultáció eredményeként olyan visszajelzéseket kapnak, amelyek alapján újabb családtámogatási döntések születhetnek 2019-ben.

Személyes élményeit felidézve elmondta: 2002-2008 között született három gyermeke, abban az időszakban, amikor nem volt harmadik évi gyes, a családi adókedvezmény pedig 4000 forint volt a harmadik gyerek után. Hozzátette: otthonteremtési program nem volt, nem véletlen, hogy devizahitelekbe kényszerítették a családokat, valamint nem volt gyed extra, illetve automatikusan csak a kisebb gyerek után járó családtámogatást kapták meg a szülők, a gyerek után járó pótszabadságot pedig csak az egyik szülő vehette igénybe.


Rámutatott: innen indultak el 2010-ben, majd bevezették családi típusú adózást, visszaadták a gyes harmadik évét, otthonteremtési programot hoztak létre, a pótszabadságot kiterjesztették az édesapákra is, bevezették a gyed extrát és bővítik a bölcsődei férőhelyeket. Kiemelte: a központi közigazgatásban dolgozók számára megemelték gyerekek után járó pótszabadságokat, és bevezették a házasság után, illetve az unokák születése után járó pótszabadságot is.

Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke előadásában azt ígérte, hogy két-három év múlva a családtámogatások döntő része automatikusan érkezik majd az arra jogosultakhoz, így a nem problémás ügyekben, vagyis az esetek 98 százalékában a családi pótlék igényléshez nem kell majd bemenni a kormányhivatalba.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője előadásában a kereszténydemokrata gondolat és a baloldal közötti különbségekről beszélt. Szerinte a baloldalnak nem volt családpolitikája, családképe, a családpolitikai kérdésekkel kapcsolatban részben megszorításokat, részben pedig szociálpolitikai eszközöket alkalmaztak.

Az első Orbán-kormány egykori szociális és családügyi minisztere úgy vélte: a baloldal feladta eszmeiségét, a szociáldemokráciát, és átvette a liberális nyílt társadalom elméletét, amely szerint a hagyományos értékeket és a közösségekben kialakult identitást, a családot, az egyházi közösségeket, a nemzetet le kell építeni, hogy ehelyett az egymás mellett élő különböző kultúrák közül választhasson az ember és azt élje meg.

Közölte: ezzel szemben a kereszténydemokraták a családot és az annak alapját jelentő házasságot képviselik, ami egy férfi és egy nő kapcsolatát jelenti. “Barátaink viszont a másik oldalon igyekeznek mindenféle alternatív együttéléssel helyettesíteni a család alapját képező tartós férfi-nő kapcsolatot, ez (…) megjelenik a genderelmélet szélsőségeiben, és azt jelenti, hogy a család számukra nem fontos” – fogalmazott.

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke, az előző kormányzati ciklus emberi erőforrások minisztere arról beszélt: a mai család más, mint régen: vannak pozitív és negatív változások is, de ezek miatt nem kell feladni ezt az értéket.

A konferencián Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet vezetője bemutatta a szervezet Kapocs című folyóiratának új számát, amelyet a 20 éves családtámogatási törvényről készítettek.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Minden eszköz a rendelkezésre áll az ünnep biztonságos megrendezéséhez

  Minden eszköz a rendelkezésre áll az ünnep biztonságos megrendezéséhez

  Minden eszköz, képesség és tudás a rendelkezésre áll az államalapítás ünnepének biztonságos, mindenki megelégedésére történő megrendezéséhez kedden Budapesten – közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn Sopronban sajtótájékoztatón.

 • E-autós országjárás a Mobilitivel

  E-autós országjárás a Mobilitivel

  Pár éve még komoly szervezést igényelt, ha valaki elektromos autóval akarta körbejárni az országot, sőt, lehet, hogy nem is sikerült volna. Ma már azonban bátran, szinte kompromisszumok nélkül elindulhatunk elektromos autóval akár Debrecenből Szombathelyre, hiszen az NKM Mobilitás Kft.

 • Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

  Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

  Orbán Viktor újabb bejegyzést tett közzé közösségi oldalán. Mint ismert, a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Angela Merkel, miután Sopronban ökumenikus istentisztelettel emlékeztek meg az eseményről.