2019. október 17., csütörtök
Hedvig

Belföld

Novák Katalin: A Fidesznek erős Európai Néppártra, a néppártnak erős Fideszre van szüksége

A Fidesznek erős Európai Néppártra, a néppártnak pedig erős Fideszre van szüksége, kölcsönösen abban érdekeltek, hogy minél erősebbek legyenek a jövő évi európai parlamenti (EP-) választásokon – mondta Novák Katalin, a Fidesz alelnöke péntek este telefonon az MTI-nek.

Novák Katalin azután nyilatkozott erről, hogy a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kongresszusa megválasztotta a párt új elnökét, Angela Merkel utódját, Annegret Kramp-Karrenbauert.


A Fidesz alelnöke részt vett a CDU kongresszusának részeként tartott, Európai választások 2019 című nemzetközi panelbeszélgetésen. Az MTI-nek elmondta: német és francia politikusok mellett szólalhatott fel; a Fidesz delegációját és ezzel a magyar, valamint a közép-európai álláspontot is képviselhette.

Közölte: a többi felszólaló is felvetette, hogy felértékelődött a biztonság, munkahelyi, anyagi és fizikai értelemben egyaránt. A magyar kormány célja Magyarország és Közép-Európa biztonságának megőrzése, a közös cél pedig Európa biztonságának megőrzése lehetne, ehhez viszont sok a tennivaló és ezt sok minden fenyegeti is.


Novák Katalin kiemelte azt is, hogy ugyanazon kereszténydemokrata értékek alapján politizálnak, amelyek alapján eddig is, ezek része az erős családpolitika, a bevándorlás helyett a gyermekvállalás támogatása.

Úgy fogalmazott: fontos cél, hogy a magyarok érezzék, előnyökkel jár az európai uniós tagság, a többi között a szabad munkavállalás és az egységes piac révén. Szerinte ugyanakkor ehhez változásokra van szükség az unióban, és ezeket belülről szeretnék elérni egy erős Európai Néppárton keresztül.

Kitért arra is, hogy a szélsőségek általában veszélyesek, akár extrém bal-, akár extrém jobboldalról van szó, “nem szabad hagyni, hogy túl nagy támogatottságot szerezzenek”.

Novák Katalin azt mondta: kíváncsian várják, mit jelent Annegret Kramp-Karrenbauer megválasztása a CDU élére a magyar-német barátság és a két párt viszonya szempontjából, változtatni fog-e a párt irányvonalán az új vezető, és milyen válaszai lesznek az európai kihívásokra, köztük a migrációra. Mindenesetre most olyan nőt választottak a CDU élére, aki három gyermekes édesanya.

A közelgő EP-választásokról szólva közölte: sok országban belpolitikáról lesz szó a választáson, Magyarországon azonban az EU valódi kérdéseiről.

Hozzátette: a Fidesz és a magyar kormány érdeke, hogy az EP legerősebb pártja maradjon az Európai Néppárt, és hogy az Európai Bizottság élére az ő jelöltjük, a német Manfred Weber kerüljön. Európa változások előtt áll, Európának változnia is kell és “mi örömmel leszünk ennek az egyik motorja” – összegzett Novák Katalin.”

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Jó hír! Ilyen idő lesz a hétvégén

    Jó hír! Ilyen idő lesz a hétvégén

    A hétvégén is marad a jó idő: sok napsütésre és 20-25 fokos melegre kell készülni – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

  • Vízügyi minisztereket fogadott Szijjártó Péter

    Vízügyi minisztereket fogadott Szijjártó Péter

    A magyar vízügyi technológiában rejlő üzleti lehetőségekről tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az indiai, a laoszi és a kuvaiti vízügyi miniszterrel, valamint Észak-Macedónia környezetvédelmi miniszterével, akiket hivatalában fogadott csütörtökön a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 alkalmából – tájékoztatta közleményében a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-t.