EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Belföld

Nyugdíjemelés januárban

Megjelent a Magyar Közlöny 2018. december 12-i számában a Kormány 240/2018. (XII. 12.) Korm. rendelete a nyugellátások és egyes más ellátások 2019. január havi emeléséről.

Az emelés mértéke januárban 2,7 százalék lesz, hiszen ez a mérték szerepel inflációs előrejelzésként a 2019. évre vonatkozó költségvetési törvényben.


A költségvetési törvény ezen fogyasztóiár-növekedés előrejelzését nem módosította időközben a jogalkotó, bár az infláció tényleges mértéke a 2,7 százaléknál jelenleg is magasabb.

A nyugdíjtörvény előírásai szerint legközelebb 2019. novemberében lehet majd korrigálni a  nyugdíjemelés mértékét, ha a 2019. január és augusztus közötti nyolc hónapban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által mért tényleges, általános fogyasztóiár-növekedés vagy a tényleges, nyugdíjas fogyasztóiár- növekedés mértéke meghaladná a 2,7 százalékot.


A nyugdíjak vásárlóértékének megőrzésére így nem az inflációs emelés módszere jelent veszélyt, hiszen annak hatását a tényadatok tükrében minden év novemberében visszamenőleg korrigálni lehet (amint történt ez pl. 2017-ben). Hanem az a tény, hogy a nyugdíjaknak az aktív dolgozók keresetéhez viszonyított vásárlóereje az utóbbi években folyamatosan csökken, mégpedig egy önmagában örvendetes fejlemény, a nemzetgazdasági átlagbér növekedés mellékhatásaként,

A 2018-ban várható nettó átlagos reálkereset-növekedés a tavalyi és a tavaly előtti két évhez hasonlóan idén is 10% körül vagy annál is magasabban alakul majd, így a nyugdíjak viszonylagos, vagyis a nemzetgazdasági nettó reálkeresethez viszonyított vásárlóerő-csökkenése ez évben is bekövetkezik. (A KSH legfrissebb jelentése szerint a nyugdíjak relatív vásárlóerő csökkenése 2017-ben 9,2 százalékos volt.)

Ezt a folyamatot csak az fordíthatja meg, ha finomodik a nyugdíjemelés jelenlegi módszere. Az egyik megoldás az lehet, ha a nyugdíjemelés mértéke a jövőben nem csak  az infláció előre becsült alakulásától függene, hanem valamilyen arányban a reálkeresetek növekedésétől is. Ennek volt példája a korábbi években már alkalmazott svájci indexálás, amely fele-fele részben függött a keresetnövekedéstől és a fogyasztói árak alakulásától. A magyar gazdaság gyors fejlődése, a magyar költségvetés egészséges alakulása feltehetően lehetővé teszi, hogy a jogalkotó jövőre megvizsgálja egy vegyes emelési rendszer bevezetését, hogy ezzel megakadályozza a nyugellátások vásárlóerejének további csökkenését az aktív korúak átlagkeresetéhez képest.

Dr.Farkas András
www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek

  • Növekedési pályára állt a magyar halgazdálkodás

    Növekedési pályára állt a magyar halgazdálkodás

    Növekedésnek indult a 2017-es visszaesést követően tavaly a főtevékenységként halászatot és halgazdálkodást megjelölő vállalkozások száma, ezzel párhuzamosan a szektor összesített nettó árbevétele is közel 18 milliárd forintra emelkedett, egy évvel korábban 16,82 milliárd forintot tett ki – közölte az Opten céginformációs szolgáltató az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésében.

  • Az Országtorta is kóstolható lesz a Magyar Ízek Utcájában

    Az Országtorta is kóstolható lesz a Magyar Ízek Utcájában

    A Magyarország Tortája verseny 2019-es győztesét, a Boldogasszony csipkéjét is meg lehet kóstolni az augusztus 20-ai Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényén, a Magyar Ízek Utcájában – mondta a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke szombaton az M1 aktuális csatornán.