EUR: 323,43 Ft
CHF: 290,62 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Belföld

Önként vállalt túlórára kizárólag a munkavállaló belegyezésével van lehetőség

Ahol eddig 250 óra elrendelésére volt lehetőség, ott további 150 óra, ahol eddig 300 órára volt lehetőség, ott további 100 óra önként vállalt túlórára van mód kizárólag abban az esetben, hogyha a munkaadó illetve a munkavállaló írásban megegyezik – mondta Farkas Örs politikai elemző az M1 aktális csatornán szerda este a munka törvénykönyvének módosításával kapcsolatban.

Kiemelte: az uniós irányelv átlagosan 416 óra, van azonban olyan nyugat-európai ország ahol 500 óra is elrendelhető, és van olyan is, ahol nem önkéntes, hanem kötelezően vállalandó a túlmunka.


A szakértő értékelése szerint a dolgozók részéről van igény arra, hogy úgy keressenek több pénzt, hogy többet dolgoznak. Ezt a lehetőseéget biztosítja a munka törvénykönyvének mostani módosításával a kormány.

Farkas Örs kitért arra is, hogy a szakszervezetek az elmúlt néhány hétben erősen felemelték a szavukat a túlmunka vállalásának változtatásáról szóló szabályozás miatt. Pedig a törvénymódosítás következtében a szakszervezetek jogai nem változnak – tette hozzá, megjegyezve, annyiban érinti őket a szabályozás, hogy az önként túlmunkát vállalók közvetlenül a munkaadóval egyeznek meg, kihagyva a szakszervezetet.


A szakértő szerint a szerdai parlamenti ellenzéki megmozdulás már az uniós kampány része. Szerinte az ellenzék olyan állapotban van, hogy az utcai politizálást vitte be a parlamentbe: volt sípolás, továbbá zászlókat – köztük uniósat – lengettek. A felmutatott táblák közül volt, amelyen angol felirat szerepelt. Farkas Örs szerint ez is azt jelzi, hogy nem kizárólag a hazai közvéleménynek szólnak az üzenetek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a teljes ellenzék a szakszervezetekkel együtt néhány ezres tüntetést tudott csak szervezni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Óriási az érdeklődés a családtámogatások iránt

  Óriási az érdeklődés a családtámogatások iránt

  Hatalmas érdeklődés mutatkozik a nagycsaládosok körében a július elsejével életbe lépő családtámogatási elemek iránt – derült Kardosné Gyurkó Katalin a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökének, a Magyar Hírlapnak adott interjújából.

 • Egymást ölik az ellenzékiek

  Egymást ölik az ellenzékiek

  Az ellenzék továbbra sem vehető komolyan: választási csalás egymás lekutyázása, lopás övezi az ellenzéki előválasztást. Ezek közül a politikusok közel kellene kikerülnie Tarlós István jelenlegi főpolgármester ellenfelének.

 • 2200 milliárd jut a családoknak jövőre

  2200 milliárd jut a családoknak jövőre

  Az Országgyűlés szerdán kezdte meg a jövő évi költségvetés általános vitáját, a képviselők egymás után három napon tárgyalnak a kormány javaslatáról.

 • 500 ezer gyűlt össze a beteg gyerekeknek

  500 ezer gyűlt össze a beteg gyerekeknek

  Több, mint 500 ezer forint gyűjtöttek össze a leukémiában elhunyt újságíró, Blahó Dávid emlékére rendezett jótékonysági koncerten és labdarúgó-emléktornán.