EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 17., szombat
Jácint

Külföld

Oroszországban jövőre hadrendbe állítják az Sz-350 Vityaz rakétaelhárító rakétarendszert

Oroszországban jövőre hadrendbe állítják az Sz-350 Vityaz típusú rakétaelhárító rakétarendszert, amely már egy régi tervnek megfelelően az elavult Sz-300-as rendszert fogja felváltani – jelentette be vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

Az Sz-350 Vityaz rövid és közép-hatótávolságú föld-levegő rakétákból áll.


A minisztérium szerint megtörtént a Pancir-Sz típusú rövid hatótávolságú légvédelmi rendszer újabb egységének telepítése a Krímbe, amint ezt novemberben már ígérték. Akkor közölték, hogy előtte már hadrendbe állították a félszigeten az Sz-400-as, “Triumf” típusú légvédelmi rakétarendszer negyedik harccsoportját. A Pancir-Sz és az Sz-400-as rendszerből telepítettek még a közelmúltban az Északi-sarkvidéken, a Balti-tenger partján fekvő Kalinyingrád exklávéban és a távol-keleti Habarovszkban.

Az új telepítésekkel összefügghet, hogy Washington december 4-én közölte: 60 napos határidőt adnak Oroszországnak arra, hogy ismét megfeleljen az INF-szerződés előírásainak megállapodás előírásainak, ellenkező esetben felmondják az 1987-es egyezményt. Moszkva szerint Oroszország nem sértette meg a szerződést, és nem hagyja válasz nélkül, ha az Egyesült Államok kilép abból.

Vlagyimir Putyin orosz elnök felügyelete alatt sikeresen tesztelték a héten az Avantgard kódnevű hiperszonikus hadászati interkontinentális rakétarendszert, amely hagyományos és atomrobbanófejek hordozására egyaránt alkalmas. Ebből egy rakétaezredet már jövőre hadrendbe állítanak a tervek szerint.

Kapcsolódó Cikkek