EUR: 322,63 Ft
CHF: 288,36 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Hódmezővásárhely

Ovidius műve inspirálta a keramikusokat

Az Alföldi Galériában mutatták be a XXI. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium 12 művészének közel 60 alkotását. A Metamorfózis nevű kiállítást Ovidius klasszikusa ihlette, az aranykorszak volt a legfőbb forrása.

Ovidius Átváltozások című főműve halhatatlan alkotás – ahogy ez igaz Devecseri Gábor remek fordítására. Egy több mint kétezer évvel ezelőtt írott mű, amely talán kissé meglepő módon ma is aktuális. Ez a mű, pontosabban első fejezete, az aranykorszak volt az ihlet forrása a XXI. Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumnak, amelyen szeptember és október között alkottak a művészek. Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, a rendezvény szervezője így vallott az idei alkalomról.


A kiállítás 2019. január 20-ig tekinthető meg

Ovidius Átváltozások című főműve halhatatlan alkotás – ahogy ez igaz Devecseri Gábor remek fordítására. Egy több mint kétezer évvel ezelőtt írott mű, amely talán kissé meglepő módon ma is aktuális. Ez a mű, pontosabban első fejezete, az aranykorszak volt az ihlet forrása a XXI. Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumnak, amelyen szeptember és október között alkottak a művészek.

– Érdekes, változatos és izgalmas volt az idei szimpózium. Ahogy mindig, a gyáraknak az anyagait kezdték használni a művészek. Ahogy mindig, elcsodálkoztak a gazdag kínálaton, már az első napokban, és a gyárlátogatáson. Ahogy telt az idő teljesedtek ki és ülepedett le bennük az a gondolat, amelynek magának a szimpóziumnak a vezérfonala volt. Ez a metamorfózis. Ma annyira háborús, feszült, nem barátságos az élet, hogy  úgy gondoltuk, ha változás is van, mindenképpen az aranykor legyen a témánk, amikor még nem volt fegyver, nem mentek egymásnak az emberek. Egy békeidőszak volt, amit a művészet eszközeivel láthatóvá akartunk tenni – vallott az idei rendezvényről Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, a szimpózium szervezője.


Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, a rendezvény szervezője

A végeredmény 12 művész közel 60 alkotása, amelyek nem mindegyike békés, vannak ugyan harcos darabok, de mind-mind egy sajátos megközelítése a szóban forgó témának. A Vásárhelyi Kerámia Szimpózium 2018-ban is nemzetközi volt. Cseh, szlovák, lengyel és francia művész is alkotott a magyar keramikusok mellett. Több nemzet szülötte dolgozott összhangban és békességben, ami Pannonhalmi Zsuzsa szerint fontos üzenet. Ennek okán jó eséllyel a következő évben a Kárpát-medence lesz a szimpózium témája.

Kapcsolódó Cikkek