EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Belföld

Palkovics: Nagy eredmény a gazdaságfejlesztési stratégia megalkotása

Az utóbbi fél év nagy eredménye, hogy a kormány megalkotta azt a gazdaságfejlesztési stratégiát, amely kijelöli a következő évek irányát a közlekedés, az energetika, a fenntarthatóság, a vállalkozásfejlesztés, az informatika, a szakképzés és az innováció terén – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Világgazdaságnak.

A lap szerdai számában megjelent interjúban a miniszter elmondta: a következő időszakban fókuszba kerülnek a magyar vállalkozások, amelyeket erősen támogatnak abban, hogy saját, piacképes terméket fejlesszenek. Véleménye szerint a magyar cégeknek a következő években minden esélyük megvan arra, hogy emeljék termelékenységüket, és elérjék akár a Magyarországon működő külföldi cégek szintjét. Ehhez megfelelő oktatásra, a beruházások támogatására és digitalizációra is szükség van – fűzte hozzá.


Megjegyezte azt is, hogy nem szabad a kis- és közepes vállalatokat túladóztatni, amíg a multik adóterhe sok esetben 20 százalék alatti. A kkv-k adóterhe is sokat csökkent 2010 óta – amikor 50 százalék felett volt -, de a miniszter szerint további mérséklés szükséges.

Palkovics László kiemelte: fontosnak tartja, hogy újraírták Magyarország innovációs és kutatás-fejlesztési politikáját, amelytől azt reméli, hogy elmozdulunk a fejlett technológiát képviselő, értéket teremtő beruházások, tevékenységek felé. Olyan ideális környezetet szeretnénk teremteni, amelyben a termékfejlesztés magyar munkaerővel itt történik, Magyarországon – mondta.


A túlmunka-szabályozás módosításával kapcsolatban a miniszter úgy vélekedett: azt jó iránynak tartja, a több túlóra lehetősége mindkét fél számára előnyös lehet.

A Magyar Tudományos Akadémia átalakításával kapcsolatban kijelentette: biztos abban, hogy az új struktúrában a verseny sokkal inkább fogja ösztönözni a piacvezérelt fejlesztéseket, mint most.

Kapcsolódó Cikkek

  • Növekedési pályára állt a magyar halgazdálkodás

    Növekedési pályára állt a magyar halgazdálkodás

    Növekedésnek indult a 2017-es visszaesést követően tavaly a főtevékenységként halászatot és halgazdálkodást megjelölő vállalkozások száma, ezzel párhuzamosan a szektor összesített nettó árbevétele is közel 18 milliárd forintra emelkedett, egy évvel korábban 16,82 milliárd forintot tett ki – közölte az Opten céginformációs szolgáltató az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésében.

  • Az Országtorta is kóstolható lesz a Magyar Ízek Utcájában

    Az Országtorta is kóstolható lesz a Magyar Ízek Utcájában

    A Magyarország Tortája verseny 2019-es győztesét, a Boldogasszony csipkéjét is meg lehet kóstolni az augusztus 20-ai Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényén, a Magyar Ízek Utcájában – mondta a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke szombaton az M1 aktuális csatornán.