2019. október 24., csütörtök
Salamon

Extra

Rekordösszegért kelt el a Tüskevár kézirata

Rekordösszegért, több mint 21 millió forintért került az Avalon Park tulajdonába múlt pénteken Fekete István „Tüskevár” című regényének eredeti, tintával írt kézirata a Múzeum Antikvárium 33. árverésén. A magyar kultúra egyik gyöngyszeme, amelynek eredetileg „Matula iskolája” volt a címe, az író unokaöccsének jóvoltából került kalapács alá.

A szerző hagyatékát gondozó családtag azzal a szándékkal bocsátotta aukcióra a kéziratot, hogy a befolyt összegből támogassa az SOS-Gyermekfalvakat és az alapítványokon keresztül a leukémiás, valamint a szegény sorsú gyerekeket. – Mivel én is voltam árva gyerek, beteg gyerek és szegény gyerek is – vallotta Fekete István, az író azonos nevet viselő rokona.


– Nagyon boldogok vagyunk, hogy jó helyre kerül ennek a szép relikviának az ellenértéke. Az árverés elején tudtuk meg, hogy az összeg egy részét jótékony célra fordítja majd az eladó, többek között ezért is tartottuk ki a végig a licitet – nyilatkozta Tóth Eszter Anna, az Avalon Park kommunikációs és marketing igazgatója. A kéziratot végül 21 és fél millió forintért vásárolta meg a miskolctapolcai családi- és szórakoztató központ.

A Tüskevár kézirata

Az Avalon Park ugyanolyan nagy becsben fogja tartani a 408 oldalas, hibátlan állapotban lévő kéziratot, mint ahogyan azt maga Fekete István is tette azzal, hogy saját kezűleg kötötte be és haláláig őrizte. Hamarosan ugyanis a már meglévő szabadtéri játszópark mellé megépül Miskolctapolcán, a Park területén, a szerző legendás műveire tematizált, tudásalapú élményközpont és játszóház. Itt állítják majd ki a kéziratot is.


– Szerintünk egy ilyen létesítményben – ahol évente 250 000 ember fordul meg – méltó helyen lesz az eredti kézirat. Elkötelezett hívei vagyunk annak, hogy a 21. században, a kütyük és a televízió világában, kimozdítsuk a gyerekeket a kanapéról, ha már az olvasás élményét olyannyira nehéz megszerettetni a mai korosztállyal. Az összes magyar gyerek számára akár családostól szállóvendégként, akár az osztállyal egy tanulmányi kirándulás keretében látogat el hozzánk, természetesen határon innen és túl, nyitva áll majd a Tüskevár játszópark kapuja.

Kapcsolódó Cikkek