2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Hódmezővásárhely

Rossz a közhangulat a polgármesteri hivatalban

Több mint 30 ember hagyta el a polgármesteri hivatalt néhány héten belül az új polgármester, Márki-Zay Péter megválasztását követően. A jelentős számú munkaerővesztés okait, hátterét eseti bizottság vizsgálta ki.

Véget ért a hódmezővásárhelyi közgyűlés által létrehozott eseti bizottság munkája, amely az elmúlt fél évben meghallgatásokat tartott azoknál, akik Márki-Zay Péter polgármester megválasztása óta mentek el a városházáról. A december 7-i rendes közgyűlésen tárták a nyilvánosság elé a teljes összefoglaló jelentést.


A jelentés leszögezi, a bizottság nem vonja kétségbe a polgármester azon jogát, hogy megválassza saját munkatársait. Azonban szakmai és emberi szempontok alapján fogalmazta meg kritikáját. A dokumentum többek között tartalmazza, hogy az új polgármester beiktatását követően órákon, illetve napokon belül sor került az önkormányzat két vezető köztisztviselőjének felmentésére, illetve elbocsátására, ráadásul úgy, hogy az első számú vezető táppénzes állományban volt.

A témában dr. Kovács László, a vizsgálatot végző bizottság elnöke és Hegedűs Zoltán, a Fidesz helyi frakciójának elnöke tartott sajtótájékoztatót.

Kovács László hangsúlyozta, a meghallgatottak komoly visszásságokról és napi szintű lelki terrorról számoltak be egykori munkahelyükön. A legdurvább eseménnyel egy hétfő reggel szembesültek a hivatal dolgozói, miszerint az általuk előző hétvégén lezárt iroda és iratszekrény ajtaját felfeszítve, feltörve, a szekrényben lévő iratokat feldúlva, összekeverve, kifosztva találták. A vizsgálat eredménye szerint a rossz közhangulat, stressz és a napi szintű fenyegetettség, számos esetben csökkentett fizetések, az előző városvezetéssel szembeni bizonyítékkövetelés vezetett oda, hogy az önkormányzat legjava, vagy önként, vagy elbocsátással távozott munkahelyéről hetek alatt. Ez a hivatal közel egyharmadát érintette.


Mindez megroppantotta az önkormányzat működését, azóta sem sikerült pótolni megfelelő szakemberekkel a megüresedett helyeket.

Kapcsolódó Cikkek