EUR: 323,90 Ft
CHF: 292,33 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Ózd

Sebészprofesszor gyógyít a kórházban

Nem akart hinni a fülének prof. dr. Bátorfi József, amikor régi barátjától, dr. Bogdán-Rajcs Sándor osztályvezető főorvostól azt hallotta, hogy az ózdi Almási Balogh Pál Kórházban minden feltétele adott a modern sebészeti beavatkozásoknak. Életében először utazott városunkba, majd a látottak annyira meggyőzték, hogy főállású sebészorvosi szerződést írt alá dr. Bélteczki János főigazgatóval. Ebben a kórházban korábban soha nem dolgozott orvosprofesszor.

A professzor úr november elsején állt munkába, és az első 2-3 hetet a környezet és a munkatársak megismerésére szánta. Ez az időszak megerősítette abban, hogy jól döntött, amikor számtalan lehetőség közül Ózdot választotta.


Az első tapasztalatok között kiemelkedően dicséretesnek tartja a sebészeti osztály szervezettségét, nővér- és szakasszisztens dolgozókkal való ellátottságát, valamint a három műtő felszereltségét a legkorszerűbb technikákkal, gépekkel és műszerekkel. A laparoszkópos műtétekhez szükséges videó-endoszkópos rendszer a hozzá illesztett gazdag instrumentáriummal kiválóan működik, és nincsen gond a napi 24 órás szolgálathoz szükséges gyógyszer-, vegyszer-, textília- és varrófonal-ellátásban sem. Az osztályon ugyan kevés a teljes munkaidőben dolgozó orvos, de akik vannak, kompenzálják ezt a hiányt nagy munkabírásukkal, felkészültségükkel és jó szaktudásukkal, kollegiális együttműködésükkel.

Amiről külön kell szólni, az a műtőben dolgozó asszisztencia, azaz a műtősnők és műtősfiúk, valamint a kórtermekben a betegágy mellett dolgozó ápolók és nővérek, valamint az orvosi dokumentációt jól ismerő adminisztrátorok segítő munkája. Nagyon lényeges, hogy sok más kórházhoz viszonyítva létszámuk biztosított a színvonalas szakmai munkához. A műtétekhez mindig van altatóorvos, és jól felszerelt tízágyas intenzív terápiás osztály biztosítja a legsúlyosabb betegek ellátását. Csodaszámba megy a vizsgálatok gyorsasága is, hiszen míg egy CT-felvételre máshol heteket kell várni, ebben a kórházban ezt a vizsgálatot akár akár órákon belül elvégzik. A betegek kényelmét szolgálja, hogy minden kórteremben van vizes blokk, az 1-2 ágyas betegszobák pedig a betegek külön igényeit is kielégítik. Éppen ezért nem igazán értem, hogy az ózdi betegek egy része miért ragaszkodik Miskolc vagy Eger egészségügyi intézményeihez, ha műtéti ellátásról van szó – foglalta össze eddigi ózdi tapasztalatait Bátorfi professzor úr, aki számos hazai és külföldi szakmai díj tulajdonosa.


A Budapesti Orvostudományi Egyetemen 28 éven át oktatott, ahol a III. Számú Sebészeti Klinika igazgatóhelyettesi feladataival is megbízták. Az országban elsők között szerzett habilitációs képesítést, ami feljogosítja önálló egyetemi előadások tartására és az orvostanhallgatók vizsgáztatására. Tudományos munkásságát 14 szakkönyv, illetve könyvfejezet írása és több mint 200 hazai és külföldi szakfolyóiratban megjelent tudományos közlemény jellemzi. Kiemelkedő munkát végzett a laporoszkópos műtétek hazai elterjesztésében, az első hazai epehólyagműtétet a 90-es évek elején a III. Sz. Sebészeti Klinikán végezték. Ezt követően az első között tették rutinműtétté a laporoszkópos vakbél eltávolítását, majd a lágyéksérvműtéteket.

Elmondta még, hogy amikor Ózd neve felmerült, saját magának feltételként szabta a jó munkahelyi kollektívát, a kihívást jelentő sebészeti feladatokat és a laporoszkópos műtétek kiszélesítését. Dr. Bélteczki János főigazgató főorvos mindenben partnernek bizonyult, ezért teljes munkaidős állásra kötöttek szerződést. Úgy fogalmaz, amíg a Teremtő megadja számára a lehetőséget a gyógyításra, azt ő kihasználja és reméli, hogy hasznára lehet az itteni kollektívának azzal, hogy a dr. Bogdán-Rajcs Sándor főorvos úr eddig igazán sikeres sebészeti osztályának építő munkáját segítheti. Végül pedig reméli, hogy munkatársaival együtt közös erőfeszítéssel sikerül javítani a város imázsán is.

Bátorfi professzor úr Ózdon is nagy kedvvel és szakértelemmel végzi a műtéteket

A jó kollektíva, a kiváló munkatársak nagy mértékben segítik a munkáját

Az ózdi kórházban számára meglepően jó körülményeket talált professzor úr

Kapcsolódó Cikkek