2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Ózd

Sikeres évet tudhatunk magunk mögött

Hamarosan véget ér a 2018-as esztendő, amelynek zárása előtt illik, mi több, kell is egy kis számvetést készíteni az elmúlt tizenkét hónap eredményeiről. Ózd kistérsége nem szűkölködik beruházásokban, és ez főként a különböző operatív programok pályázatain való sikeres részvételnek köszönhető, ami kiegészült állami támogatásokkal. Sok családot közvetlenül érint a Családok éve programsorozat is, amivel a kormány a munkaalapú társadalom mellett tette le a voksot – mondta elöljáróban Riz Gábor.

Az országgyűlési választások éve volt 2018, az áprilisi népszavazás pedig a Fidesz–KDNP pártszövetség szempontjából jelentős sikerrel zárult. Mind B.-A.-Z. megye 3. számú választókörzetében, mind Ózd városában nekünk szavazott bizalmat a szavazópolgárok többsége. Ennek köszönhetően folytatni tudjuk a 2010-ben elkezdett programjainkat, aminek eredménye többek között a jelentős mértékű gazdasági fejlődés és a munkahelyteremtés, valamint a közbiztonság további erősítése és a határok határozott védelme. A munkanélküliségi ráta száz éve nem látott mértékűre, 3,5 százalékra csökkent, miközben ezer számra vannak az országban betöltetlen munkahelyek. Kistérségünkben is folyamatosan felvételt hirdetnek a cégek, és szinte már csak az nem talál munkahelyet, aki nem akar dolgozni. A meghirdetett Családok éve programban adókedvezményeket kapnak a dolgozó gyermekes szülők, a csok és az ahhoz társuló kamatmentesen felvehető hitel pedig megteremti a családok számára az otthonteremtés lehetőségét. Utóbbival kapcsolatban hirdettük meg a legújabb nemzeti konzultációt, ahol az emberek véleménye alapján újabb támogatási konstrukciók készülhetnek a magyar családok részére – nyilatkozta az országgyűlési képviselő.


Térségünket úgy jellemezte, hogy a kreatív fejlesztési ötleteket felvonultató önkormányzatok régóta tervezett beruházásokat tudtak és tudnak megvalósítani az elnyert pályázatokon keresztül. A régió legnagyobb beruházása Ózdon zajlik, ahol jól halad a szennyvízcsatorna-rendszer építése. Mivel a korábban erre a célra elnyert pályázat összege nem fedezte volna a tényleges költségeket, a kormány egyedi döntés alapján egyszeri pénzjuttatást biztosított városunknak. Borsodnádasd és Arló nagyközség is nyert pályázatot ugyanerre a beruházásra, és már náluk is zajlik a munka, ami Kissikátorban a jövő esztendő első felében kezdődik meg.

Számos útszakasz új burkolatot kapott, ami közül ki kell emelni a legforgalmasabb, 26-os számú főút részbeli felújítását. A 25-ös számú főúton Sajópüspökinél hamarosan átadják az új Sajó-hidat, ami hosszú távú megoldást jelent a közúti forgalomban Miskolc, illetve Szlovákia irányába. Emellett kijavították a borsodnádasdi szerpentin, valamint Arló, Járdánháza problémás szakaszait, és új aszfaltburkolattal látták el ezeket a útszakaszokat, de minőségi javítás történt Hangony-Kissikátor és Borsodbóta-Nekézseny között is.


A Kazincbarcikai Tankerületi Központ nyertes pályázatai révén látványos fejlesztések történtek Járdánháza, Sajóvárkony, Farkaslyuk, Arló, Borsodnádasd és Borsodbóta általános iskolájában, a jobb körülmények pedig vélhetően láthatók majd szakmai mutatók, eredmények javulásában is.

A régió kitörési pontja a régóta hangoztatott turizmusfejlesztés, amihez sikerült forrásokat találni. Ennek köszönhetően újul meg az Arlói-tó környezete és épül ki a turisták fogadására Járdánháza Gyepes-völgye, de Upponyban és Bükkmogyorósdon is új lehetőségek nyílnak ezen a területen. Borsodnádasdon a gyártelepi művelődési házban látogatóközpontot alakítanak ki, ahol az Óbükk jellegzetes élővilágát és földrajzi-természeti értékeit mutatják be.

Szinte minden településen megújult a művelődési ház és az orvosi rendelő, de épülnek a felszíni csapadékvíz-elvezető árkok is, amelyekkel sokat javul az ott élők komfortérzete, és növekszik a turisztikai vonzerő.

Természetesen ezek a fejlesztések nem maguktól jöttek, ezekért meg kellett dolgozni, de megérte, mert a fejlődés mindenki számára örömet okoz. Sok-sok jó eredménnyel büszkélkedhetünk tehát, ami jó alapul szolgálhat a 2019-ben rendezendő EU-s és önkormányzati választások sikeréhez – fejtette ki az idei év fontosabb mozzanatait a képviselő.

Végezetül pedig – tette hozzá Riz Gábor – további sikereket, kellemes karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag, boldog, békés új évet kívánok a Lokál Extra hasábjain keresztül Ózd város és a választókörzet minden polgárának.

 

A közúthálózat fejlesztésére több százmillió forintot sikerült fordítani 2018-ban

A Gazdasági Bizottság tagjaként a Parlamentben is fontos feladatokat kell elvégezni

A helyi termékek egy része a Megyei Értéktárba is bekerült

Kapcsolódó Cikkek