EUR: 323,43 Ft
CHF: 290,88 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Belföld

Sikerült magasabb szintre emelni az amerikai-magyar kapcsolatokat

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint az elmúlt hónapokban sikerült magasabb szintre emelni az amerikai-magyar kapcsolatokat, a két ország közötti párbeszéd pedig baráthoz és szövetségeshez méltó módon zajlik.

David B. Cornstein csütörtökön az Országgyűlés külügyi bizottságában kiemelte, az Egyesült Államokat és Magyarországot mélyen gyökerező viszony fűzi össze, amelyben néha vannak véleménykülönbségek, de a tiszteletteljes párbeszéd által ezeken is úrrá tudnak lenni.


A nagykövet közös stratégiai érdeket tükröző és az Egyesült Államok szempontjából prioritást élvező ügynek nevezte NATO egységének kérdését Ukrajnára vonatkozóan, valamint az energiabiztonság és a védelmi együttműködés témáját.

Közölte, az Egyesült Államok hajlíthatatlanul támogatja Ukrajnát, elkötelezett egy demokratikus és szabad Ukrajna mellett. Létfontosságúnak nevezte, hogy a NATO támogassa Ukrajnát nyugati törekvéseiben és ne függessze fel vele az együttműködést.


Ugyanakkor megjegyezte: a NATO-t nem azért hozták létre, hogy etnikai kisebbségekkel, oktatási és nyelvi kérdésekkel kapcsolatos vitákban közvetítsen, és ezen kérdések behozása a NATO-ba gyengítené a szervezetet. De az Egyesült Államok ismeri és tiszteletben tartja Magyarország aggodalmait, és a két ország közötti párbeszéd fenntartásán dolgozik – fűzte hozzá.

A védelmi kapcsolatokról azt mondta, az amerikai védelmi minisztérium és a magyar honvédség közötti együttműködés csúcspontja a kétoldalú kapcsolatoknak. Üdvözölte Magyarország vállalását, amely szerint 2024-re a GDP 2 százalékára emeli honvédelmi kiadásait, és közölte, hogy készek felszereléssel is támogatni Magyarország ambiciózus védelmi modernizációs terveit.

Elmondta azt is, hogy reményeik szerint nemsokára lezárhatják a tárgyalásokat az új védelmi együttműködési megállapodásról (DCA), amely biztonságosabbá teszi majd Magyarországot.

Az energiabiztonsággal kapcsolatban hangsúlyozta, Magyarországnak módot kell találnia az energiaforrások diverzifikálására, hogy csökkentse függését Oroszországtól. Ennek érdekében támogatják a Horvátországba tervezett földgázterminál megvalósítását, valamint a bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázfolyosó kiépítését.

Közölte, a két ország közötti kereskedelmi és befektetési kapcsolatok erősítése az egyik legfontosabb célkitűzése, ennek érdekében szoros kapcsolatban áll magyar és amerikai üzleti közösségekkel is.

Eddigi tapasztalatai szerint a Magyarországon működő amerikai vállalatok nagyon támogatónak tartják a kormányt, a munkaerőt pedig képzettnek és szorgalmasnak – mondta el a nagykövet.

Kitért arra is, hogy szomorú, amiért Közép-Európai Egyetemnek (CEU) távoznia kell Budapestről, véleménye szerint ez rossz Magyarországnak. Mint fogalmazott, a vitát szerette volna megoldani, ennek érdekében pedig több szinten is megbeszélést folytatott a kormányzattal.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt hangoztatta, hogy stratégia mélységű nézeteltérések nem terhelik a két ország kapcsolatát, a rendszeres egyeztetések pedig remélhetőleg meghozzák a nyitott kérdésekre is a megoldást.

Kiemelte, érdemi és minőségbeli változás történt az utóbbi hónapokban a két ország kapcsolatában, visszatér a tisztelet kölcsönös tisztelet hangja a párbeszédbe, és lényegi, a két ország stratégiai érdekeit érintő témákat tudtak megvitatni.

Közölte, az Egyesült Államok továbbra is Magyarország egyik kiemelt kereskedelmi partnere, a biztonsági kapcsolat pedig még soha nem volt ilyen magas minőségű, a közös missziókat pedig folytatják.

Elmondása szerint a NATO-beli együttműködésben nincsenek érdemi nyitott kérdések, leszámítva Magyarország Ukrajna-politikáját. Megjegyezte, Ukrajna részéről nyílt támadás érte az ottani kisebbségeket, de az elmúlt hetekben pozitív irányba indult a dialógus és enyhülés érződik a kétoldalú kapcsolatrendszerben.

Az energiabiztonság kérdésében az amerikai és a magyar érdekek egybeesnek, Magyarország is károsnak tartja az egyoldalú függőséget, és minden tőle telhetőt megtesz a diverzifikáció érdekében – jelentette ki az államtitkár.

A magyar-amerikai kapcsolatokban újonnan megjelent elemnek nevezte a fejlesztési együttműködést a világ azon részein, ahonnan a tömeges elvándorlás indult. Koordinált és egyeztetett módon lépnek fel, és érdemi humanitárius segítséget biztosítanak – tette hozzá.

Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke az ülés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta, David B. Cornstein érkezése az elmúlt időszakban nyugalmat hozott a kétoldalú kapcsolatokba, ugyanakkor a nagykövet nagyon őszinte, és érzékeny kérdésekről is elmondja a meglátásait.

A politikus az ukrajnai helyzetről azt mondta, Magyarország némileg aggódik, hogy mennyire sérül majd a nemzeti kisebbségek jogi helyzete a választási kampányban. Megerősítette, hogy Magyarország a kárpátaljai magyarok mögött áll, és egyetértenek azzal, hogy működnie kell a két ország közötti párbeszédnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Óriási az érdeklődés a családtámogatások iránt

  Óriási az érdeklődés a családtámogatások iránt

  Hatalmas érdeklődés mutatkozik a nagycsaládosok körében a július elsejével életbe lépő családtámogatási elemek iránt – derült Kardosné Gyurkó Katalin a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökének, a Magyar Hírlapnak adott interjújából.

 • Egymást ölik az ellenzékiek

  Egymást ölik az ellenzékiek

  Az ellenzék továbbra sem vehető komolyan: választási csalás egymás lekutyázása, lopás övezi az ellenzéki előválasztást. Ezek közül a politikusok közel kellene kikerülnie Tarlós István jelenlegi főpolgármester ellenfelének.

 • 2200 milliárd jut a családoknak jövőre

  2200 milliárd jut a családoknak jövőre

  Az Országgyűlés szerdán kezdte meg a jövő évi költségvetés általános vitáját, a képviselők egymás után három napon tárgyalnak a kormány javaslatáról.

 • 500 ezer gyűlt össze a beteg gyerekeknek

  500 ezer gyűlt össze a beteg gyerekeknek

  Több, mint 500 ezer forint gyűjtöttek össze a leukémiában elhunyt újságíró, Blahó Dávid emlékére rendezett jótékonysági koncerten és labdarúgó-emléktornán.