EUR: 325,66 Ft
CHF: 299,36 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Belföld

Soha nem volt ilyen jó a gazdaság

Az európai átlag két és félszeresével, 5,2 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben a magyar GDP. Ilyen jó számokat nagyon rég nem produkált a magyar gazdaság, Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint még soha nem volt ilyen jó állapotban a magyar gazdaság.

– Nagyrészt a bérnövekedéssel magyarázható, hogy kiemelkedő mértékben nő a magyar gazdaság – reagált Balogh László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a vártnál is nagyobb bővülésre. A gazdasági mutatók szinte minden tekintetben kiválóak, évtizedes rekordok dőlnek meg. Az ágazatok közül az építőipar mellett a kereskedelem és a turizmus növekedett nagymértékben.


– Ha az utolsó negyven évet nézzük, akkor egy ilyen szám rég nem látott kedves vendég – mondta Boros Imre közgazdász a Hír TV-nek, aki szerint a mostani növekedés nem abból táplálkozik, hogy Magyarországra multinacionális cégek érkeztek, és azok többet termelnek, hanem a magyar belgazdaság a fő forrás.

– Ennél jobb állapotban még soha nem volt a magyar gazdaság – mondta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a növekedes.hu gazdasági szakportálnak. Patai szerint száz éve nem fordult elő, hogy az államháztartási, a fizetési és a külkereskedelmi mérlegünk is pozitív legyen. Hozzátette, hogy hét éve növekedési szakaszban van az ország, és a legfontosabb makromérlegek rendben vannak.


– Az államháztartást fegyelmezetten menedzselik, a fizetési mérleg és a külkereskedelmi mérleg pozitív. Ez a három mérleg sohasem volt így kézben tartva az elmúlt száz évben – fejtette ki. Patai annyira optimista, hogy úgy véli: a következő gazdasági recessziót az ország visszaesés nélkül tudja átvészelni. – A mostani növekedési ciklus a magyar gazdaságtörténetbe óriási sikertörténetként fog bevonulni – összegzett.

– A kormány erre az évre 4,3 százalékos GDP-gyarapodást kalibrált be – ennél már mindegyik piaci előrejelzés magasabb értéket mutat. Ilyenre sem volt még példa a rendszerváltás óta – írta a Figyelő. Szakemberek szerint akár 4,8 százalékos is lehet a bővülés az idei évben.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek