EUR: 323,53 Ft
CHF: 290,99 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Egyéb Sopron

Sopronban is az év végén szerzik be a legtöbben a buborékos italt

Az országos tendenciához hasonlóan, Sopronban is az év végén emelkedik meg a pezsgőértékesítés. A leghűségesebb városban évek óta saját fajtával jelentkezik Taschner Kurt. A borászt a pezsgőkészítés fortélyairól faggattuk.

Több fontos lépésből áll a pezsgőkészítés
Fotó: Taschner

Honnan jött a pezsgőkészítés ötlete?
A kétezres évek elején ismerkedtem meg a Szigeti házaspárral, akiknek Gáloson a Fertőzugban van egy pezsgőgyára. Rövidesen felmerült az ötlet, mi lenne, ha én is készítenék pezsgőt, ők majd segítenek nekem ebben. Ezzel tulajdonképpen elkezdődött a közös munkánk, ami azóta is tart.
Mennyire nehéz pezsgőt készíteni?
A jó pezsgőhöz sok mindennek együtt kell lennie: a munka már a szőlőben elkezdődik, majd a megfelelő szüreti időpont kiválasztása következik, az alapbor minőségére épül fel a pezsgő minősége is. A tirázslikőr – amivel indítjuk a másoderjesztést, a pince hőmérséklete, az érlelés hosszúsága – a finomseprőn eltöltött idő, mind-mind kihat a készülő pezsgőre. A degorzsálást követő második likőrözés, az expedíciós likőr is befolyásolja a pezsgő végső ízét, illatát, aromavilágát.
Mitől lesz igazán jó egy pezsgő?
A pezsgő többek között a buborékok sűrűségétől, azok nagyságától, az illatától, az ízétől lesz jó. Akkor jó a pezsgő, ha a pohár aljáról határozottan, sűrűn jönnek fel a buborékok, ha szinte szétomlik a szánkban az ital. Valaki a könnyebb, már-már légies pezsgőket kedveli. Én a német stílust követtem, ahol kicsit több test, gazdagabb aromavilág figyelhető meg.
Milyen fajtákat készít?
A champagne-i technológiát részesítem előnyben, ami palackos erjesztést és érlelést jelent. Jelenleg három szőlőfajtából készül pezsgő: chardonnay, pinot noir és pinot meunier.
Sopronban és környékén mekkora az igény rá?
Az országos átlagot követi az igény, ami elsősorban az év végére koncentrálódik. A pezsgőt igazán kedvelő réteg viszonylag vékony. A vásárlók nagyobbik része inkább az ünnephez kapcsolósó megszokásból szerzi be a pezsgőt.
Sopronban továbbra is csak önnek van pezsgője?
Tudomásom szerint igen. Elég sok pluszmunkával jár, kevesen vállalják ezt fel, ehhez kell egy nagymértékű elhivatottság.

Minőségi pezsgőt kínál Taschner Kurt
Fotó: AM/Taschner


Sopronban is az év végén ugrik meg a pezsgőfogyasztás
Fotó: Taschner

Taschner Kurt a boron kívül pezsgőt is szívesen készít
Fotó: Taschner


Kapcsolódó Cikkek