EUR: 322,27 Ft
CHF: 287,27 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb X.kerület XVIII.kerület XIX.kerület XX.kerület

Stagnál Dél-Pest ingatlanpiaca

Az ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint két-három hónapja megállt az áremelkedés a XIX. és XX. kerületek ingatlanpiacán. Ugyanakkor az év eleje óta így is mintegy tízszázalékos drágulást regisztráltak.

Év végére megállt a drágulás Dél-Pesten
MTI Fotó: Marjai János

− Egyre inkább úgy tűnik, az árak ma már csak stagnálnak a két dél-pesti kerület ingatlanpiacán, annak ellenére, hogy vannak eladók, akik ragaszkodnak a magasabb hirdetési árhoz, és ilyen áron kívánják értékesíteni az ingatlanjukat. Ezek az árak azonban csak akkor realizálhatók eladási árként, ha az ingatlan kiemelkedő vagy luxusminőségű − mondta Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője.


Megfigyelései szerint jelenleg teljesen változó a túlárazás mértéke. Az ingatlanközvetítő azt is megjegyezte, hogy amennyiben alkura kerül sor egy adásvételnél, az jellemzően kis-mértékű: legfeljebb öt százalékról beszélhetünk. Természetesen az árat meghatározza az is, hogy az adott ingatlan pontosan hol helyezkedik el. Kispesten az egyik leginkább felkapott városrész a Wekerletelep, míg Pesterzsébeten elsősorban a központhoz közelebb lévő lakótelepi házak a legnépszerűbbek. Utóbbinál a kispestihez hasonló árak alakultak ki a panelek piacán.

Lépten-nyomon eladó vagy kiadó lakásokba lehet futni az utcán
MTI Fotó: Marjai János

Az előbb említett Wekerletelep népszerűségének viszont az az oka, hogy sok a zöldfelület, emellett komoly hírnevet is szerzett a városrész. Ami persze megmutatkozik az árakban is: 500-600 ezer forintos négyzetméterárak alakultak ki a lakások piacán, de a Wekerletelep főterén, a Kós Károly téren az árak a budapesti belváros áraival vetekszenek.


Sokan vásárlás helyett csak bérelni tudnak ingatlant. A bérlakások piacán azonban tovább emelkedtek az árak. Ennek oka, hogy a kereslet még mindig nagyobb, mint a rendelkezésre álló kínálat. Jelenleg a két-három lakóhelyiséges lakások átlagos bérleti díja 120-130 ezer forint körül alakul havonta, míg a legolcsóbb, egy-másfél szobás, pesterzsébeti házrészek bérleti díja 80-90 ezer forint között mozog.

Az ingatlanközvetítő nagyobb változásokra nem számít a piacon. Véleménye szerint valószínű, hogy marad a most kialakult stagnálás az árakat illetően az elkövetkező hónapokban, illetve arra is számítani lehet, hogy a kereslet és a kínálat egyre inkább egyensúlyba kerül.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.