2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb XVI.kerület

Szatmáry Kristóf: A legcsodálatosabb dolog gyermeket nevelni!

Javában tart a magyar családok védelmében indított nemzeti konzultáció. Ezzel kapcsolatban a kerület országgyűlési képviselője, Szatmáry Kristófot lapunknak elmondta, hogy a jelenlegi kormányzat számára eddig is a gyermek, illetve a család volt a legnagyobb védendő érték, és ez így lesz ezután is.

Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő elmondta, a a mostani magyar kormányzat számára eddig is a gyermek, illetve a család volt a legnagyobb védendő érték ( Fotó: Sáfár Tibor)

 

 

 

 

 

 

 

 


Miért tartotta fontosnak a kormány, hogy nemzeti konzultációt indítson a családok támogatása, illetve védelme kérdésében?


A mostani magyar kormányzat számára eddig is a gyermek, illetve a család volt a legnagyobb védendő érték. Az elmúlt ciklusok alatt elértük, hogy ma már több mint kétszeresét fordítjuk családtámogatásokra, mint 2010-ben. Már több mint egymillió család részesül családalapítást, illetve gyermeknevelést támogató családi adókedvezményben, és a 2015-ben bevezetett otthonteremtési program lehetőségével is egyre többen élnek, hogy csak néhány konkrét példát említsek. Természetesen itt nem szeretnénk megállni, ezért is kérjük ki az emberek véleményét, ami mindenképpen erős ösztönzést ad számunkra. Mindehhez azt is hozzá kell tenni, hogy vannak olyanok, akik a családpolitikát illetően nem feltétlenül értenek velünk egyet. Ne felejtsük el, hogy amikor a mostani baloldali ellenzék volt kormányon, a gyermekesek voltak a megszorítások első célpontjai. Mi azt szeretnénk, hogy ez többet ne fordulhasson elő.

Mi az, amiért másként gondolnak a családokra, mint az előző kormányzatok?


Először is nemcsak közszereplőként, hanem négy gyermek édesapjaként is hadd mondjam, hogy az egyik legcsodálatosabb dolog gyermeket nevelni. De ez komoly felelősséggel és feladatokkal is jár. Már ezért is fontos, hogy támogassuk azokat, akik úgy döntenek, családot alapítanak. Mindezek mellett a mostani társadalom számára az egyik legnagyobb kihívás a népesedés ügye. Ennek kezelésére már mindannyian kaptunk máshonnan egyfajta – meggyőződésem szerint súlyos konfliktusokat előidéző – javaslatot. Ezek a bevándorlást – sok esetben szinte tényleges kontroll nélkül – helyezik előterébe. Volt olyan ellenzéki megnyilvánulás is, amely nyíltan a migránsok támogatására buzdított a családok helyett. Mi viszont más úton járunk, a gyermekes családok támogatásában látjuk Magyarország és Európa jövőjét. 2018-at nem véletlenül tettük a családok évévé. A konzultáció ennek jó lezárása. Mindenkit biztatok, hogy a kitöltött kérdőíveket legkésőbb a december 20-ai határidőig küldje vissza. Mindenképpen jó visszajelzés felénk, hogy jó úton járunk a családok támogatásával, egyúttal további megerősítést is nyerhetünk, hogy újabb támogató intézkedéseket vezessünk be azok számára, akik gyermeket, gyermekeket kívánnak vállalni vagy már nevelnek.

Van már olyan intézkedés kilátásban, amelyre mindenképp számíthatnak az érintettek?

Jövőre ismét ötezer forinttal emelkedik a kétgyerekesek adókedvezménye, így 2015-höz képest már kétszer annyit, havi negyvenezer forintot tudnak megtakarítani. December 1-jével pedig már a kétgyermekesek is igénybe vehetik a 10 millió forintos, kamattámogatott hitelt otthonteremtéshez. De hogy visszakanyarodjak a nemzeti konzultációhoz: amennyiben megfelelő megerősítést kapunk, lesz olyan támogatás, amely kifejezetten a fiatalok életkezdését segíti majd. Napirenden van olyan javaslat is, amely a többgyermekes anyák személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettségén enyhítene.

Karácsony közeledtével még inkább különös hangsúlyt kap a család, illetve az olyan családok támogatása, amelyek erre különösen rászorulnak.

Amellett, hogy egy határozott családpolitika érvényesül, mindig is szükség lesz a kisebb közösségek összefogására, az egymásra való odafigyelésre. Hat évvel ezelőtt ezért is indítottunk el itt, a kerületben Kovács Péter polgármester úrral egy adománygyűjtési akciót. Örömmel látjuk, hogy évről évre többen csatlakoznak, és most már több ezer embert megmozgató eseménnyé vált. A kertvárosiak összefogásának eredményeként rengeteg rászoruló családot tudunk idén is támogatni, amiért ezúton is szeretném kifejezni a köszönetemet. Talán ezzel is hozzá tudunk járulni, hogy kicsit könnyebbé, meghittebbé tegyük azoknak az ünnepét, akik nehezebb helyzetben vannak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.