EUR: 322,63 Ft
CHF: 288,36 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Belföld

Szavazzon! Szánhúzó versenyre készül a korábban lebénult akadályfutó

Tóth Ádámnál az ország legjobb akadályfutójánál márciusban gerincsérvet állapítottak meg az orvosok. A fiatal családapának a műtétet követően még a járást is újra kellett tanulnia. A sportot szinte teljesen feladni készülő futó, közel egy év kihagyás után újra visszatér a versenyzéshez, kicsit azonban rendhagyó módon teszi azt. Ádám a jövő áprilisban kezdődő Fjällräven Polar 330 km-es skandináviai kutyás szánhúzó versenyen szeretne részt venni, ehhez azonban mindenki segítségére van szüksége.

A ma már edzésekre járó 32 éves férfi hónapokkal ezelőtt még pár méter megtételére sem volt képes egyedül. Magyarország legjobb elit akadályfutója tavaly például a Spártában rendezett Spartan Race Trifecta hétvégén mindhárom számban első lett, az andorrai Európa Bajnokságon pedig ötödik és részt vett többek között az USA-ban rendezett világbajnokságon is.


– Az év elején kezdett el fájni a derekam, volt, hogy már pelenkázni sem tudtam a gyerekemet a fájdalomtól, ekkor mentem el orvoshoz és derült ki, hogy gerincsérvem van. Teljesen le kellett állnom az edzéssel, de próbáltam megelőzni, hogy kiszakadjon, ami nem sikerült mert az egyik reggel arra ébredtem, hogy nem tudok felkelni az ágyból. Ekkor szakadt ki a sérv. Ezután megműtöttek, ami után újra meg kellett tanulnom járni – vallotta Ádám.

Ádám sokáig járókerettel közlekedett, minden lépés során hatalmas fájdalmak gyötörték, úgy érezte már nem fog többé versenyezni. Egy kis idő elteltével azonban, újra erőre kapott és rájött arra, hogy nem adhatja fel. Lassú de biztos gyógyulás vette kezdetét, eleinte csak csukló körzéssel és nagyobb sétákkal, ma már azonban – fél évvel a műtét után – komoly edzésekkel készül a Fjällräven Polar versenyére.


– Számomra már nem maradt választási lehetőség kötelezővé tette az élet azt, hogy eljárjak gyógytornászhoz, masszőrhöz és, hogy speciális izmokat is fejlesszek. A tested megbosszulja magát, ha nem adsz meg neki mindent amire szüksége van, cserében pedig hatalmas terhelésnek teszed ki. Azt gondolom, hogy ezt meg lehet előzni, sőt mi több meg is kell, ugyanis míg sokan a masszőrrel vagy éppen a test kényeztetésének elhagyásával akarják olcsóbban megúszni a sportoló létet, hosszútávon épp hogy az ellenkezőjét érik el vele. Rengeteg energia erő és regeneráció lesz szükség ahhoz, hogy később az eredeti állapotot visszanyerje, és ez egy sportolónál nagyon tragikus állapot, hiszen nem a stagnálás hanem a fejlődés a cél.  Megszeretném mutatni mindenkinek, hogy ez az állapot elkerülhető egy kis odafigyeléssel és tudatossággal – vallotta őszintén Ádám.

A kétgyermekes apának jelenleg nincs nagyobb álma, minthogy a skandináv kutyás szánhúzó túrán a startvonalhoz állhasson, ugyanis ez számára a sportba való visszatérést jelentené.

Szavazzon, Ön is IDE KATTINTVA Ádámra és, hogy hamarosan újra hazánkat képviselhesse egy versenyen!

Kapcsolódó Cikkek