EUR: 337,29 Ft
CHF: 315,43 Ft
2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Egyéb Székesfehérvár

Székesfehérvár 2050

Székesfehérvár 2050 címmel tartotta soros ülését a városházán a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület. Az ülésen a világméretű változások magyar nagyvárosokra gyakorolt hatásairól esett szó, arról, hogy a rohamosan fejlődő technológiai újdonságok hogyan hatnak a nagyvárosok fejlődésére.

Pukler Gábor tanácsadó vázolta fel a szép jövőt Fotó: ÖKK

Pukler Gábor tanácsadó többek között az okos városok, smart cityk jelenlegi magyarországi státuszáról beszélt. Hallhattuk, hogy a technológiai fejlődés sokkal előrébb jár, mint a felhasználás, mert keveset költünk oktatásra. Kiemelte: Debrecen erős a közlekedésfejlesztésben, a városban bankkártyával lehet fizetni a tömegközlekedésben. Van okos zebra is: az autós fényjelzést kap arról, ha egy gyalogátkelőhely felé közelít, az ilyen zebráknál még nem volt baleset. Szolnokon városkártya működik, amely közlekedésre, kismamáknak bérletre, könyvtári kölcsönzésre és például egy szórakozóhelyen biztonságos beléptetésre használható. Kaposvár fontos lépéseket tett azért, hogy független legyen az energiaszolgáltatóktól. Kecskeméten parkolási applikáció működik, amely megmutatja a szabad parkolóhelyeket a közlekedőknek.


Ami Székesfehérvárt illeti, stratégia mentén halad a fejlesztésben, okosan gazdálkodik, csak olyan smart szolgáltatásokat és smart technológiákat igyekszik bevezetni, amelyekre valóban szükség van. Kiemelt az elektromos autók és a töltőpontok számának növekedése, az innovációs központok létrehozása, a fiatalok megszólítása applikációval, a turisztikai mobilapplikációk fejlesztése, illetve a solar fa működtetése közterületen a mobileszközök töltésére és az ingyenes wifihasználatra. Pukler Gábor azt is elmondta, hogy 2050-ben világszerte kiemelt feladat lesz a fenntarthatóság biztosítása és a mesterséges intelligenciák alkalmazása az élet meghosszabbítására, a gyógyításra és a szervek helyettesítésére. Lehetséges, hogy helyettünk dönt a mesterséges intelligencia, mi pedig hallgatni fogunk rá.

Kapcsolódó Cikkek