2019. október 23., szerda
Gyöngyi

Egyéb Debrecen

Szeretet költözik a szívekbe

A szeretet és a családok kerültek a debreceni advent középpontjába, és ehhez kapcsolódva jótékony vonulata is van a programsorozatnak, hiszen az autista gyerekek támogatását tűzte ki célul a város.

Papp László polgármester az adventről szóló tájékoztatón elmondta, ez az év legszebb, legcsodálatosabb eseménye, s nem meglepetés, hogy nagyobb egyházi ünnepekre közösen készül a város a felekezetekkel. Debrecennek is fontos szerepe van az egyházi ünnepekben; pünkösdkor és húsvétkor is együtt demonstrálták, hogy a város és az egyházak képesek együtt cselekedni, ez az egység az advent időszakában különösen nagy értéket képvisel. A városháza is bekapcsolódott a programsorozatba: a 24 városrészt 24 karácsonyfa jeleníti meg az épület udvarán.


A görögkatolikus egyház érsek-metropolitája, Kocsis Fülöp elmondta, a karácsony Isten szeretetének köszönhető, nem szabad elválasztani a keresztény szemlélettől. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szerint az örömteli készülődés az ünnepre páratlan Debrecenben. Kiemelte, a nevelőszülői hálózat és a szeretetszolgálat több száz gyereket fog megajándékozni. Törő András római katolikus püspöki titkár elmondta: az ünnephez előkészület szükséges, a katolikus egyháznál régi hagyomány, hogy már reggel hatkor szentmisék kezdődnek az adventi időszakban. Asztalos Richárd evangélikus lelkész elmondta, a gyertyagyújtásnak komoly hagyományai vannak az egyháznál, de az igazi ünnepet az Isten teremti meg mindenki számára. Igyekeznek idén a családra helyezni a hangsúlyt, minél több programra készülnek.

Bereczki Lajos, a Baptista Teológiai Akadémia rektorhelyettese közölte, a baptisták is kapcsolódnak a programsorozathoz, a szeretetszolgálat által elindított cipősdoboz-akcióban több tízezer gyermek kaphat majd ajándékot. Sípos Barnabás ortodox parókus szerint bármilyen élethelyzetben számíthatunk egymásra, és össze tudunk fogni. Hozzátette, szeretettel kell egymás felé fordulni, hordozni kell egymás terhét, ezzel együtt kiemelte a megbocsátás fontosságát is. A debreceni ortodox egyházközség is bekapcsolódik a karácsonyi programokba adománygyűjtéssel, január 5-én pedig ortodox karácsonyi koncertet tartanak a Szent Anna-székesegyházban.


Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője elmondta, a jótékonyság most is jelen van az adventi időszakban. A galibás gyermekcsoportok december 1-jén a városházán ajándékozáson vehettek részt családtagjaikkal, majd közösen díszítették fel a kis karácsonyfákat. Kalácsokat is osztottak, december másodikán a felekezetek asszonyai süteményeket sütöttek, amiket a Városházától a Nagytemplomig tartó úton szeretetvendégléssel kínáltak.

Folytatódik az a sorozat, melyen a felekezet képviselői emlékeikről, útjaikról mesélnek a Kölcsey Központban. Az Apolló mozi felekezeti filmeket vetít, de gyermekfoglalkozásokkal is készülnek. Idén is van Add tovább! házikó, ahová december 22-ig lehet elvinni az adományokat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

    Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

    Jelen pillanatban nincs akadálya annak, hogy 2021 őszén járjon a Tram-Train – ismertette Lázár János. A projektért és a dél-alföldi közlekedés fejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzátette, Hódmezővásárhelyen a jövő év tavaszára befejeződik a kivitelezés.