2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Debrecen

Szeretet költözik a szívekbe

A szeretet és a családok kerültek a debreceni advent középpontjába, és ehhez kapcsolódva jótékony vonulata is van a programsorozatnak, hiszen az autista gyerekek támogatását tűzte ki célul a város.

Papp László polgármester az adventről szóló tájékoztatón elmondta, ez az év legszebb, legcsodálatosabb eseménye, s nem meglepetés, hogy nagyobb egyházi ünnepekre közösen készül a város a felekezetekkel. Debrecennek is fontos szerepe van az egyházi ünnepekben; pünkösdkor és húsvétkor is együtt demonstrálták, hogy a város és az egyházak képesek együtt cselekedni, ez az egység az advent időszakában különösen nagy értéket képvisel. A városháza is bekapcsolódott a programsorozatba: a 24 városrészt 24 karácsonyfa jeleníti meg az épület udvarán.


A görögkatolikus egyház érsek-metropolitája, Kocsis Fülöp elmondta, a karácsony Isten szeretetének köszönhető, nem szabad elválasztani a keresztény szemlélettől. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szerint az örömteli készülődés az ünnepre páratlan Debrecenben. Kiemelte, a nevelőszülői hálózat és a szeretetszolgálat több száz gyereket fog megajándékozni. Törő András római katolikus püspöki titkár elmondta: az ünnephez előkészület szükséges, a katolikus egyháznál régi hagyomány, hogy már reggel hatkor szentmisék kezdődnek az adventi időszakban. Asztalos Richárd evangélikus lelkész elmondta, a gyertyagyújtásnak komoly hagyományai vannak az egyháznál, de az igazi ünnepet az Isten teremti meg mindenki számára. Igyekeznek idén a családra helyezni a hangsúlyt, minél több programra készülnek.

Bereczki Lajos, a Baptista Teológiai Akadémia rektorhelyettese közölte, a baptisták is kapcsolódnak a programsorozathoz, a szeretetszolgálat által elindított cipősdoboz-akcióban több tízezer gyermek kaphat majd ajándékot. Sípos Barnabás ortodox parókus szerint bármilyen élethelyzetben számíthatunk egymásra, és össze tudunk fogni. Hozzátette, szeretettel kell egymás felé fordulni, hordozni kell egymás terhét, ezzel együtt kiemelte a megbocsátás fontosságát is. A debreceni ortodox egyházközség is bekapcsolódik a karácsonyi programokba adománygyűjtéssel, január 5-én pedig ortodox karácsonyi koncertet tartanak a Szent Anna-székesegyházban.


Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője elmondta, a jótékonyság most is jelen van az adventi időszakban. A galibás gyermekcsoportok december 1-jén a városházán ajándékozáson vehettek részt családtagjaikkal, majd közösen díszítették fel a kis karácsonyfákat. Kalácsokat is osztottak, december másodikán a felekezetek asszonyai süteményeket sütöttek, amiket a Városházától a Nagytemplomig tartó úton szeretetvendégléssel kínáltak.

Folytatódik az a sorozat, melyen a felekezet képviselői emlékeikről, útjaikról mesélnek a Kölcsey Központban. Az Apolló mozi felekezeti filmeket vetít, de gyermekfoglalkozásokkal is készülnek. Idén is van Add tovább! házikó, ahová december 22-ig lehet elvinni az adományokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.