EUR: 327,35 Ft
CHF: 301,59 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Egyéb

Szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött egy jogvédő ügyvéd pere

Szigorú biztonsági intézkedések mellett vette kezdetét Vang Csuan-csang jogvédő ügyvéd pere a kínai Tiencsin városában szerdán, a jogászt az államrend megdöntésére tett kísérlettel vádolják.

Vang Csuan-csang a hatósági kínzásokról szóló panaszokkal foglalkozott, és védte a Kínában betiltott és üldözött Falun Kung spirituális mozgalom tagjait is. Az ügyvéd 2015 augusztusában eltűnt, a Reuters brit hírügynökség jelentése szerint a jogi aktivisták elleni kiterjedt hatósági fellépés nyomán.


A kínai hatóságok lezárták a tiencsini bíróság épületét, közölvén, hogy a tárgyalás nem nyilvános.

A 2015-ben őrizetbe vett több száz aktivista ügyét már lezárták. Vangot ez idő alatt, tehát több mint ezer napig tartották elzárva a külvilágtól.


Felesége, Li Ven-cu azt mondta, eltűnése óta nem látta a férjét. Közölte: hét ügyvédet fogadott Vang védelmére, de egyikőjük sem látogathatta meg a jogászt. Jelezte azt is, hogy állambiztonsági ügynökök jelentek meg pekingi otthonánál, és lezárták a lakóépület bejáratait. Egy órán át próbált kijutni a házból, de nem tudta elhagyni az ingatlant, hogy Tiencsinbe menjen férje tárgyalására.

A vádirat szerint Vang Kína-ellenes erők befolyása alá került, külföldi csoportok kiképzésében és pénzügyi támogatásában részesült. Egyebek közt a 2016-ban őrizetbe vett, majd kiutasított Peter Dahlin jogi aktivistával dolgozott együtt, és oknyomozó riportokat küldött külföldre. Mindemellett az ügyészség szerint elnagyolta és meghamisította a tényeket a rendőri túlkapásokról, illetve a “szekták” ügyében, amelyeket védelmezett.

A jelenleg Madridban tartózkodó Dahlin a Twitteren közölte: 2009-ig visszamenőleg megvan a Vanggal végzett közös munkájuk minden dokumentuma, és közzé fogja tenni azokat, hogy bizonyítsa, tevékenységük nem ér fel az államrend megdöntésére tett kísérlettel.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.