EUR: 323,93 Ft
CHF: 289,90 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Egyéb Győr

Színesre váltott a víztorony

Győr Európa Kulturális Fővárosa pályázatának jegyében művészi módon újult meg a marcalvárosi víztorony. A vidám színek feldobják a lakókörnyezetet, és kellemes látványt nyújtanak az arra közlekedő autósoknak is.

A vidám színek feldobják a lakókörnyezetet és kellemes látványt nyújtanak az arra közlekedő autósoknak is
Fotó: O. Jakócs Péter

– A víztorony felújítása a külső megújításához ért, és úgy gondoltuk, ha már hozzá kell nyúlni, kreatív módon tegyük. Győr mindig bátran nyúl a kortárs művészethez, és ebben az esetben is valami értékeset kívántunk létrehozni – fogalmazott Radnóti Ákos alpolgármester. Hozzátette, a víztorony külső felületeinek újrafestése Győr Európa Kulturális Fővárosa (Győr2023) pályázatának jegyében művészi segítséggel, a város kulturális sokszínűségének megjelenítésével történt meg. Az alpolgármester elmondta, a jövőben megvilágítást is kaphat a torony.


Radnóti Ákos alpolgármester elmondta: a jövőben megvilágítást is kaphat a torony
Fotó: O. Jakócs Péter

Tőke László, a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a víztorony fontos szerepet játszik a lakótelepi környezet vízellátásában, az alsó tartályban 4000, a felsőben 2000 köbméter vizet tudnak tárolni. A fontos műszaki létesítmény megjelenésében is a városrész éke lett, vidám színei feldobják a lakosok és az arra közlekedők nagy örömére.

Az építmény egy kortárs képzőművészeti projekt keretében kapott új külsőt. Az új megjelenés szakított az addigi szürke-bordó színnel, dinamikus és játékos sokszínűségével a város egyik színfoltja lett.


Varga Bertalan festőművészt kérték fel a tervek elkészítésére és kivitelezés felügyeletére
Fotó: O. Jakócs Péter

A megalakulásának 50. évfordulóját ünneplő Győri Nemzetközi Művésztelep programjának kiemelt területe volt a városunkban álló ipari objektum festett falfelületeinek díszítése. A tervezési folyamatok során Maurer Dóra Kossuth-díjas grafikus, festővel, az új magyar avantgárd képzőművészet jeles képviselőjével folytattak konzultációkat.

4,5 tonna festéket használtak fel hogy így nézzen ki a marcalvárosi víztorony
Fotó: O. Jakócs Péter

Maurer Dóra köszönetet mondott Grászli Bernadettnek, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatójának, hogy tanítványát, Varga Bertalan festőművészt kérték fel a tervek elkészítésére és kivitelezés felügyeletére. Megköszönte a városnak, hogy támogatja a fiatal, tehetséges művészeket, és elmondta: az ipari létesítmény egy képzőművészeti alkotássá változott a felújítás során. A külső felületeken, az összesen 4700 négyzetméternyi acélfelületen 4,5 tonna festéket használtak fel. A festési munkálatok másfél hónapot vettek igénybe.

Kapcsolódó Cikkek