2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb V.kerület

Tavaszra zöld lesz

Egy facsemete elültetésével jelezte Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere, hogy az önkormányzat kiemelten fontosnak tartja az átalakuló József nádor tér zöldítését. 2019 nyarára kellemes belvárosi parkban sétálhatnak az arra járók.

– A József nádor tér korábban egy lelakott közterület volt – fogalmazott Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester december 6-án a helyszínen. Való igaz, amíg a kerület más részei – például a Vörösmarty tér, a Deák tér környéke, a Honvéd tér, számos utca – kicsinosodott, a József nádor tér megmaradt olyannak, amilyen volt. A megújítás időszerű volt, a munka kezdetének pedig most az adott apropót, hogy a tér alatt egy bank mélygarázst épít. A beruházáshoz csatlakozva az V. kerület vállalta, hogy elvégzi a tér felszíni rendezését, amelynek része a parkosítás.


Szentgyögyvölgyi Péter elmondta, közel 2000 négyzetméter zöldfelületet hoznak létre

– A közelmúltban vettük át a munkaterületet, és amint önök is láthatják, már meg is kezdődött a munka – mondta a polgármester a háttérben dolgozó munkagépekre mutatva.

A látványtervek szerint 2019 nyarára egy négyosztatú tér jön majd létre, amelyet körben végig fák öveznek. A terület három része zöldfelület lesz, egyet pedig – ez a gyalogosforgalmat szolgálja – mészkőlapokkal fednek le. Ezen a területen áll majd a tér meghatározó eleme, József nádor szobra. A tér teljes mérete 8500 négyzetméter, ebből közel 2000 négyzetméternyi zöldfelület jön majd létre. Mindezzel valóban teljesen új arculatot nyer a közterület, hiszen a József nádor tér eddig szilárd burkolattal volt fedve.


Külföldön is felfigyeltek

A történelmi Belváros teljes területe az UNESCO védelme alatt álló örökségvédelmi terület. Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester korábban a Lokálnak elmondta, ezen örökség gondozását az önkormányzat tiszteletteljes kötelességnek tekinti. A Belvárosban történő változásokra egy tekintélyes építészeti szaklap, az angol nyelvű, olasz kiadású The Plan is felfigyelt, amely májusban nagy összeállításban tekintette át és ismerte el a kerületi fejlesztéseket.

– A téren a két leghíresebb magyar porcelánmanufaktúra működtet üzletet: a Herendi és a Zsolnay – magyarázta Szentgyörgyvölgyi Péter. – Mindkettő felajánlott egy-egy díszkutat, amelyek a téren kapnak helyet.

A tér felújítását a kormányzat 3,2 milliárd forinttal járul hozzá a történelmi Belváros megújításához.

Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.