EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Egyéb Hódmezővásárhely

Tíz év egy kötetben

A hódmezővásárhelyi születésű Szabó Klára Petra kötetét mutatták be nemrég az Alföldi Galériában. A fiatal képzőművész első tíz évéből készült egy katalógus, amelyből pályájának legfontosabb állomásait ismerhette meg a közönség.

A Phantasea című monográfia pár hónapja jelent meg, de Hódmezővásárhelyen még nem mutatták be, az alkotó azonban szerette volna, ha szülőhelyének közönsége is megismerné, kézbe vehetné a kötetet.


Szabó Klára Petra képzőművész

Szabó Klára Petra mindig is képzőművész szeretett volna lenni, soha nem volt kérdés, hogy ezt választja hivatásául. Azonban az út, amíg eljutott a festészetig, már nem bizonyult ilyen nyílegyenesnek. Sokféle technikát kipróbált, eleinte grafikus akart lenni, de dolgozott textillel is. Amikor betöltötte 35. életévét, megfogalmazódott benne a gondolat, hogy a művészi pályán eltöltött 10 év emlékére egy könyvet kellene megjelentetni.

A Phantesea című kötetben a művész legfontosabb munkái találhatóak.

Így jött létre a Phantasea, amely egyszerre mérföldkő és összegzés. A kötetből a befogadó képet alkothat a művész eddigi pályájáról, amely rendkívül színesnek mondható. Több külföldi tanulmányút, ösztöndíj is tarkítja ezt a pályát, és az egzotikus helyeken szerzett tudás, tapasztalat mind beépült Klára egyéniségébe, művészetébe, az élethez való hozzáállásába. Elmondása szerint leginkább az ázsiai utak voltak számára meghatározóak. A témákat tekintve különösen vonzódik az önarcképhez, de nagyobb összefüggésben az emberi test mint médium foglalkoztatja leginkább.


Az emberi test mint médium érdekli leginkább Szabó Klára Petrát.

 – Még magam sem tudom, hogy hol tartok. Távolról tekintek a saját önarcképeimre. Nem igazán tudok azonosulni azokkal. Annak ellenére, hogy a saját arcképeimet festem meg, én nem magamat látom visszaköszönni a képeimről – fogalmazott Szabó Klára Petra.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.