2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Egyéb Székesfehérvár

Tíz év szünet után jöhet a 10., Fehérváron rendezett világkupa!

Székesfehérvár a sport városa. Az öttusasportnak meg a fővárosa. Nemcsak honi, de egy kicsit nemzetközi tekintetben is. Székesfehérvár már rendezett felnőtt Európa-bajnokságo(ka)t, korosztályos világ- és Európa- bajnokságot és számtalan világkupafutamot.

Jövő májusban 10 év után ismét világkupa-viadalnak ad otthont Fejér megye székhelye. A Bregyó közben és annak környezetében lesznek a helyszínek, az atlétikai centrumban lovagolnak, lőnek és futnak, itt lesz a bónusz vívás, míg a közeli Csitáy G. Emil uszodában úsznak és (várhatóan) a „szomszédban”, az MKOSZ termében vívnak.


– Régen, 1992-ben volt az első világkupafutam, amelyet az Alba Volán SC rendezett. Ezt követően 2009-ig sok vk-futamot szerveztünk, de azóta hosszabb szünet volt, most újra idejönnek a világ legjobbjai. Ez jó a városnak, az utánpótlás-nevelésének, hiszen a gyerekek testközelből láthatták, láthatják a világ élmezőnyét. Jogos büszkeséggel mondhatjuk, hogy ez igazi sikertörténet, ami folytatódik a tizedik itteni világkupával – mondta Tóth István, az Alba Volán SC elnöke.

Amikor a Magyar Öttusa Szövetség bejelentette a nemzetközi szövetségnek, hogy Székesfehérvár lesz a helyszín, a Nemzetközi Öttusa Szövetség rekordidő, másfél perc alatt döntött, és áldását rá. Nem véletlenül, mivel a 2017-ben itt megrendezett junior-világbajnokság az esztendő legjobban szervezett versenye elismerő címet kapta. Elképzelhető, hogy az idei fehérvári felnőtt férfi, női Európa-bajnokság is megkapja ezt az elismerést. Jövőre Budapest rendezi a felnőtt férfi és női világbajnokságot, így a székesfehérvári vk-futam a vb főpróbája lehet.  A viadal egyben hazai válogató a budapesti világbajnokságra. Mindezt Gallai István főtitkártól és Kálmán Sándor versenyigazgatótól tudhattuk meg.


Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok, a Volán Fehérvár öttusaszakosztályának igazgatója örömmel várja a rendezvényt.

– A jövő májusi vk-versenyen Kovács Sacitól, Demeter Bencétől várok jó eredményt, de az AÖSE fehérvári öttusázója, Alekszejev Tamara is éremesélyes lehet. A fiatalok közül Harangozó Bence, Fröchlich Tamás vagy a rutinosabb Málits István tagja lehet a csapatnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.

 • Jól debütált a kanadai!

  Jól debütált a kanadai!

  Új vezetőedzővel feszültek neki a Brassó csapatának a Dunaújvárosi Acélbikák, és úgy tűnik, bevált a váltás: 7-5-re nyertek a hazaiak.