2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Székesfehérvár

Tíz év szünet után jöhet a 10., Fehérváron rendezett világkupa!

Székesfehérvár a sport városa. Az öttusasportnak meg a fővárosa. Nemcsak honi, de egy kicsit nemzetközi tekintetben is. Székesfehérvár már rendezett felnőtt Európa-bajnokságo(ka)t, korosztályos világ- és Európa- bajnokságot és számtalan világkupafutamot.

Jövő májusban 10 év után ismét világkupa-viadalnak ad otthont Fejér megye székhelye. A Bregyó közben és annak környezetében lesznek a helyszínek, az atlétikai centrumban lovagolnak, lőnek és futnak, itt lesz a bónusz vívás, míg a közeli Csitáy G. Emil uszodában úsznak és (várhatóan) a „szomszédban”, az MKOSZ termében vívnak.


– Régen, 1992-ben volt az első világkupafutam, amelyet az Alba Volán SC rendezett. Ezt követően 2009-ig sok vk-futamot szerveztünk, de azóta hosszabb szünet volt, most újra idejönnek a világ legjobbjai. Ez jó a városnak, az utánpótlás-nevelésének, hiszen a gyerekek testközelből láthatták, láthatják a világ élmezőnyét. Jogos büszkeséggel mondhatjuk, hogy ez igazi sikertörténet, ami folytatódik a tizedik itteni világkupával – mondta Tóth István, az Alba Volán SC elnöke.

Amikor a Magyar Öttusa Szövetség bejelentette a nemzetközi szövetségnek, hogy Székesfehérvár lesz a helyszín, a Nemzetközi Öttusa Szövetség rekordidő, másfél perc alatt döntött, és áldását rá. Nem véletlenül, mivel a 2017-ben itt megrendezett junior-világbajnokság az esztendő legjobban szervezett versenye elismerő címet kapta. Elképzelhető, hogy az idei fehérvári felnőtt férfi, női Európa-bajnokság is megkapja ezt az elismerést. Jövőre Budapest rendezi a felnőtt férfi és női világbajnokságot, így a székesfehérvári vk-futam a vb főpróbája lehet.  A viadal egyben hazai válogató a budapesti világbajnokságra. Mindezt Gallai István főtitkártól és Kálmán Sándor versenyigazgatótól tudhattuk meg.


Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok, a Volán Fehérvár öttusaszakosztályának igazgatója örömmel várja a rendezvényt.

– A jövő májusi vk-versenyen Kovács Sacitól, Demeter Bencétől várok jó eredményt, de az AÖSE fehérvári öttusázója, Alekszejev Tamara is éremesélyes lehet. A fiatalok közül Harangozó Bence, Fröchlich Tamás vagy a rutinosabb Málits István tagja lehet a csapatnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.