EUR: 323,45 Ft
CHF: 290,71 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Külföld

Több mint 100, eddig ismeretlen mélytengeri fajt fedeztek fel a Tasmania körüli vizekben

Mélytengeri korallzátonyokat és több mint 100, eddig ismeretlen tengeri fajt, köztük homárokat és puhatestűeket fedeztek fel ausztrál kutatók a Tasmania körüli vizekben végzett nagyszabású kutatás keretében.

Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) munkatársa, Alan Williams szerdai közleménye szerint a koralltelepek átfogó elemzése még hónapokig eltart, de már most sikerült azonosítani egészséges mélytengeri korallközösségeket a tengerfenékből kiemelkedő kisebb dombokon nagyjából 1450 méteres mélységben.


“Mindez azt jelenti, hogy sokkal több ilyen fontos korallzátony található a Huon és a Tasman Fracture tengeri parkok területén, mint azt eddig gondoltuk” – tette hozzá a kutató.

Az egy hónapig tartó projekt keretében a szakemberek kamerarendszert építettek ki nagyjából két méterrel a tengerfenék felett 1900 méteres mélységben, és 60 ezer képet, valamint nagyjából 300 órányi videofelvételt rögzítettek.

A sűrű koralltelepek mellett a kutatók számos tengeri teremtményt, köztük élénk színekben pompázó, tulipánalakú üvegszivacsokat, biolumineszcens – fényt kibocsátó – tintahalakat, cápákat és angolnákat is találtak a tengerfenék közelében.

A kutatók szerint a begyűjtött puhatestű fajok jelentős része ismeretlen a tudomány számára.

A szakemberek továbbá több mint negyven tengeri madárfajról, valamint számos bálna- és delfinfajról gyűjtöttek adatokat.

Kapcsolódó Cikkek