EUR: 323,59 Ft
CHF: 292,01 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Külföld

Több mint félmilliárd euró értékű drogot semmisített meg a német rendőrség

Több tonna drogot semmisített meg a hamburgi rendőrség; a kábítószer feketepiaci értéke mintegy 520 millió euró (166 milliárd forint) volt – közölte Stephan Meyns, a német vámhatóság szóvivője csütörtökön.

A hatóságok 2,4 tonna kokaint, illetve metamfetamin alapjául szolgáló 6,7 tonna APAAN vegyszert égettek el a múlt héten egy titkos műveletben. A drogot a megsemmisítéshez használt létesítménybe páncélozott járművekkel és fegyveres kísérettel jutatták el. A drogot több razzia során foglalták le Németországban 2017-ben és az idén.


A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) 2017-ben 8,1 tonna kokaint foglalt le, a vámhatóság pedig 7 tonnával járult hozzá a rekord mennyiségű tavalyi drogfogáshoz. 2018-ban is több tonna kábítószert foglaltak le a német hatóságok, bár a mennyiség elmaradt a tavalyihoz képest.

Meyns szerint a rendőrség igyekezete ellenére a drogfogások mindössze apró hányadát képezik a Németországba becsempészett tényleges mennyiségnek. Hozzátette: lehetetlen megállapítani, hogy mekkora ez a mennyiség.

Mint mondta, ha optimista becslések alapján a kokain 25 százalékát le is foglalják, ez azt jelentené, hogy évente összesen 30 tonnát csempésznek Dél-Amerikából Németországba. Meyns elmondta: a drog túlnyomó része Hamburg és Bremerhaven kikötőin keresztül jut illegálisan az országba.

Kapcsolódó Cikkek