2019. június 27., csütörtök
László

Egyéb VIII.kerület

Több pénz fűtésre és gyógyszerre

Megemelte a fűtéstámogatás összegét a képviselő-testület. A november 29-i ülésen döntöttek a hátralékkezelési és gyógyszertámogatás összegének emeléséről is.

A havi gyógyszertámogatás összege a korábbi hatezer forintról kilencezer forintra nő a jogosultak számára. Hátralékkezelési támogatás esetén a bevont adósság maximális összege is emelkedik: a korábbi félmillió forintról 750 ezer forintra, emellett egyszerűsítették a rendkívüli települési támogatások megállapítását – mindez a képviselő-testület november 29-i ülésén dőlt el. Mivel a jelenlegi jövedelemhatár meghatározása 2015 első felében történt, ezt is módosították: a jövedelemhatárokat több támogatás esetében is a nyugdíjminimum 50 százalékával emelték, aminek köszönhetően többen juthatnak támogatáshoz. A hideg beköszöntével jó hír, hogy az önkormányzat a fűtési támogatás időszakát is kiterjeszti a jogosultak számára. Míg korábban a decemberre, januárra és februárra volt érvényes, ez most kibővült a november és márciusi hónapokkal, így szinte már a teljes fűtési szezont felöleli.


Laptop a tehetségeknek

Tizenhat általános és középiskolás tanuló nyert laptopot a Karácsony Sándor Közalapítvány a Józsefvárosért tehetséges gyermekek támogatására kiírt pályázatán, a gépeket ünnepélyes keretek között december 10-én, a józsefvárosi önkormányzat épületében vehették át. A jutalmakat Sántha Péterné alpolgármester és Szabóné Fónagy Erzsébet, az alapítvány kuratóriumának elnöke adta át a fiataloknak.

Három évvel ezelőtt a szociális és a költségvetési törvény rendelkezései szerint jelentősen átalakult, megújult a rászorulók támogatási rendszere. A jogalkotó szándéka szerint a módosításoknak köszönhetően az új szociális támogatási rendszer igazságosabbá és átláthatóbbá vált: azok kaptak támogatást, akik valóban rászorultak. A jogszabályváltozás alapján a szociális támogatások ketté váltak: az állam által biztosított támogatásokra, illetve önkormányzat által biztosított szociális támogatásokra. A közel két és féléves gyakorlat megmutatta, hogy az irány, melyet a hatályos rendelet is képvisel, valóban azokat a rászorult személyeket, családokat támogatja, ahol a legnagyobb szükség van a segítségre. A támogatásra való jogosultság feltételei és a támogatási összegek felülvizsgálata, a rászorultakra nézve kedvezőbb meghatározása azonban mára indokolttá vált.

Csökkenti a fűtésszámlát a meleg őszi időjárás – fotó: Lokál

Kapcsolódó Cikkek