2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Külföld

Több százezer migráns indulhat meg Európa felé

Ugyan sokan próbálják azt állítani, hogy csökken a migrációs nyomás, ez az egész egy hatalmas blöff. Konkrétan tavalyhoz képest jóval több migráns érkezik Törökországba, közülük egyre többen célozzák meg a jobb élet reményében Görögországot és Ciprust, ami új jelenségnek számít. Ha rosszul alakulnak a dolgok, akkor humanitárius katasztrófa is bekövetkezhet a térségben, ami Európa számára végzetes következményekkel járna. Több tíz ezres csoportokban indulhatnak meg a migránsok Európa felé – írja az  Origo.

A portál arról számol be, hogy magyar migrációs szervezetektől származó információkból az látszik, hogy rég nem nyomta ekkora teher a török hatóságok vállát, mint az idei évben.

November végéig valamivel több, mint 240 ezer illegális bevándorlót állítottak meg, ami egészen meredek emelkedést jelent 2017-hez képest, amikor egész évben érkeztek 175 ezren.


Bár még nincs vége 2018-nak, az elfogottak számát tekintve már most 37 százalékos emelkedést lehet elkönyvelni, akik jellemzően afgánok, pakisztániak, szírek, irakiak és palesztinok közül kerültek ki. Ennek kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy az afgán (203 százalék), a pakisztáni (149 százalék), és a palesztin (1057 százalék) illegális hátárátlépők számában nagyarányú növekedés figyelhető meg tavalyhoz képest – ismerteti az Origo.

Talán az eddigieknél is fontosabb és érdekesebb adat, hogy rég nem látott embertömeg indulna Törökországból a schengeni övezetbe. Egyre több, jelenleg a törököknél tartózkodó – migrációs szempontból amúgy kockázatosnak számító – harmadik országbeli állampolgár próbál meg illegálisan Európa felé indulni.


Ez a tendencia a ciprusi-török politikai kapcsolatokban bekövetkezett változások miatt feltehetően erősödni fog.

Tökéletes mutatója a változásnak, hogy csak júliusban 92 migránst vettek őrizetbe Páfoszon, Nicosiában és Famausztában, akik a tenger vagy a sziget török megszállás alatt álló része felől érték el az ország görög felét. Komoly problémát okoz, hogy jelenleg kivitelezhetetlennek tűnik a 180 kilométeres elválasztó vonal hatékony ellenőrzése, ugyanakkor Ciprusról senkit nem fordítanak vissza. Ráadásul a hatóságok biztosak benne, hogy komoly, szervezett embercsempész-hálózatok szállítják a migránsokat. Ezt mutatja, hogy

Kapcsolódó Cikkek