2019. december 15., vasárnap
Valér

Egyéb Sopron

Töretlen népszerűségnek örvend a Gyorstalpaló

A „hallható város” volt terítéken a Gyorstalpaló legutóbbi programján. A szemerkélő esőben is kétszázan vettek részt az eseményen.

A Tűztoronyból megszólaló trombitaszó lenyűgözte a közönséget
Fotó: Pro Kultúra Sopron


Sopron zenei emlékeit járta körül a legutóbbi városjáró séta: Rauch Andrástól, akit a város első ismert karnagyaként tisztelünk, egészen a VOLT Fesztiválig… A fő „szólamot” persze Liszt Ferenc játszotta ezen a délutánon: a túra a Liszt központtól indult, ahol Kuzsner Péter jóvoltából Liszt-dallamok csendültek fel, a Bezerédj-palotánál pedig megemlékeztek a mester egyik legendás soproni koncertjéről, amikor a naplóíró úrilány,  Slachta Etelka megszerezte Liszt egyik kesztyűjét.


A szemerkélő eső ellenére is sokan összegyűltek a gyorstalpalóra
Fotó: Pro Kultúra Sopron

A Templom utcában békebeli verklimuzsika szólt, az Esterházy-palotánál pedig Haydn melódiája csendült fel, a sétálók örömére. Nagy tetszést aratott a Tűztoronyból megszólaló trombitaszó: Horváth Tamás a toronyzeneként ma hallható Wohlmuth-darab eredeti szólamát játszotta el – megidézve a néhai soproni toronyőrök legendáját.
A „gyorstalpalók” csupán a Szent György-templom előtt lassultak le egy kicsit, ahol megismerhették és meghallgathatták az ország legöregebb orgonájának barokk hangzásvilágát. Az Orsolya téren Szokolay Sándor özvegye mesélt kedves történeteket az öt éve elhunyt nagyszerű zeneszerző Sopron iránti rajongásáról. A séta a Liszt központ előtti piros széknél ért véget, ahol az idegenvezető Taschner Tamás a csillagok városáról és természetesen a VOLT Fesztiválról is mesélt a résztvevőknek.
A legközelebbi Gyorstalpaló december 30-án délután 3-kor a szokott helyről indul. A szilveszter előtti délutánon „SzilveszTERelő” alcímmel szerveződik a séta. Az ünnepi asztalok és az óévbúcsúztató partik között ezúttal a szerencsehozó kéményseprők nyomába eredhetnek a résztvevők.

Különleges “műsorszámokkal” készültek a szervezők
Fotó: Pro Kultúra Sopron

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.