EUR: 323,97 Ft
CHF: 289,89 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Egyéb IV.kerület

Tornatermet kaptak karácsonyra a bajzások

Újpest nemcsak a legsportosabb magyar város cím birtokosa, hanem folyamatosan fejlődik a kerület sportinfrastruktúrája is. Még karácsony előtt átadták a Bajza József Általános Iskola vadonatúj tornatermét, amelyet  azonnal birtokba vettek az iskola diákjai és a Megyeri Tigrisek Kosárlabda Klub ifjú növendékei. Az avatón részt vett Wintermantel Zsolt polgármester, Molnár Szabolcs és Nagy István alpolgármesterek, valamint dr. Zsigmond Barna Pál újpesti parlamenti képviselő is.

A gyerekek azonnal birtokba vették a termet

– Újítottunk már föl számos iskolai tornatermet, létesítettünk kültéri sportpályákat, több mint másfél tucat ovi-focipályát Újpesten, de ami ebben a suliban történt, az újdonság – mondta a megnyitón Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere, aki hozzátette, most a nulláról egy vadonatúj, többfunkciós létesítményt építettek, amely az iskolai testnevelés, az utánpótlás-nevelés és egyéb színvonalas rendezvények helyszíneként tud szolgálni.
– Jó érzés itt lenni, és átérezni a sikert. A kosárlabda-szövetség, az iskola, a tankerület, a támogatók és a kivitelezők, ki-ki a maga szellemi tevékenységével, anyagi támogatásával és kétkezi munkájával létrehozta ezt a csodát.
A jelenleg több mint 400 diákot oktató újpesti Bajza iskola 1953-ban épült. Kezdetben nem volt tornaterme, később egy új tantermi szárnnyal és ennek végében egy kis, 200 négyzetméteres tornateremmel bővítették. Ez az infrastruktúra már nem tudja kiszolgálni a testnevelés igényeit. A további bővítés lehetősége elsőként 2000-ben fogalmazódott meg, a balesetveszélyessé vált kültéri aszfaltos kézilabdapálya helyére terveztek tornatermet építeni, a mindennapos testnevelés tanrendbe illesztése pedig elkerülhetetlenné tette a beruházást.


Az önkormányzat és az Újpesten évek óta működő, a főváros egyik meghatározó utánpótlás-nevelő központjának számító Megyeri Tigrisek Kosárlabda Klub együttműködésében a koncepciótervek elfogadása és a szakmai egyeztetések után 2017 nyarán kezdődött meg a tornaterem építése.
Az új teremben van szabványos kosárlabdapálya, közvetlen, fedett, fűtött átjáró az általános iskola és az új tornatermi egység között, valamint a kiszolgáló épületben három új, a mai igényeket minden tekintetben kielégítő öltözőblokk.

A tornaterem teljesíti a közel nulla energiaigényű épületekre érvényes követelményeket, többek között azzal, hogy az épület fűtését az iskola 2016-os teljes energetikai felújításakor üzembe helyezett – a kerületben összegyűjtött fahulladékkal működő – biomasszakazánok szolgáltatják, a világítás pedig teljesen LED-technológiás. Az új épületrésszel nemcsak a sportolási lehetőségek bővültek, hanem egy új közösségi tér alakul ki az iskolában. A Megyeri Tigrisek Kosárlabda Klub közreműködésével pedig a kosárlabdasport utánpótlás-nevelésének méltó színhelye lehet a létesítmény.


Kapcsolódó Cikkek